Na czasie:

Nalewka z agrestu

Nalewka z agrestu

Nalewka z agrestu to kolejna w kolekcji moich owocowych nalewek nastawianych w szczycie sezonu owocowego. Sam agrest to jeden z popularniejszych owoców spotykanych w przydomowych ogródkach, jednak do niedawna bardzo trudno było go kupić w przeciętnym sklepie czy hipermarkecie.

Przed nastawieniem nalewki przejrzałem wiele dyskusji pod różnymi wersjami przepisów, i najpopularniejszą jej wersją jest ta z dodatkiem laski wanilii i imbiru. Agrest nie oddaje zbyt dużo smaku i aromatu, stąd zastosowanie mocnych przypraw nadaje wyraźniejszego smaku. Ja jednak postanowiłem najpierw sprawdzić jak smakuje nalewka o smaku czysto agrestowym, a korzenne aromaty będą towarzyszyć agrestowi w maceracji przyszłorocznego trunku ;)

Co ciekawe nie spotkałem nigdzie przepisu na nalewkę z agrestu bazującej tak jak większość innych nalewek na alkoholu 70%, ponieważ sugerowana moc alkoholu w tym przypadku to 50%.

Składniki nalewki z agrestu

  • 1 kg dojrzałego agrestu
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 300 g cukru

Nalewka z agrestu

Wykonanie nalewki z agrestu

  1. Dojrzały agrest oczyść z szypułek i ogonków, a następnie dokładnie opłucz i odsącz na sitku.

  2. Wszystkie owoce lekko zgnieć (ale nie rozgnieć) aby popękały, lub ponacinaj ostrym nożem i włóż do słoja. Dzięki temu alkohol będzie miał lepszy dostęp do słodkiego wnętrza agrestu.

  3. Przegotowaną i wystudzoną wodę połącz ze spirytusem, a zalej tą mieszanką owoce w słoju. Zamknij naczynie i odstaw nalewkę w ciemne, ciepłe miejsce na ok. 3 tygodnie.

  4. Po upływie tego czasu zlej nalew do butelki i zamknij ją w ciemnej, raczej chłodnej szafce, a do pozostałych w słoju owoców wsyp cukier.

  5. Co jakiś czas potrząsaj słojem, aby cukier miał szansę całkowicie się rozpuścić, a kiedy już się to stanie zlej syrop bo osobnego naczynia i połącz go z przygotowanym wcześniej nalewem.

  6. Tak przygotowaną nalewkę przefiltruj i rozlej do butelek, a następnie przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu przez 4-6 tygodni. W tym czasie trunek dojrzeje i nabierze pełni smaku.

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 6 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 6 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Ania says:

    Witam serdecznie!
    Kilka dni temu rozlałam do butelek nalewkę właśnie z tego przepisu… Jest rewelacyjna jak dla mnie, a przecież dopiero teraz ma jeszcze dojrzeć i nabrać smaku – również nie dodawałam żadnych przypraw.. Żałuję że tylko z 1 kg zrobiłam ale za rok na 100% podwoję ilość…
    Pozdrawiam ;)

  • Methiusb@gmail.com says:

    200 ml syropu z agrestu mojej żony, 500 ml spirytusu 96%, 500ml wody z osmozy i po wymieszaniu prostym robotem z końcówką dedykowaną tylko do tego procederu rozlewamy do 2 butelek. Resztę wypijamy natychmiast jak króliki doświadczalne:). Rodzina i znajomi nie chcą smakować innych trunków. Aromat agrestu jest tak wspaniały w tym napoju, że nie ma potrzeby zabijać go dodatkowymi smakami. Wiem że nie jest to przepis na klasyczną nalewkę która powinna leżakować zgodnie ze sztuką, ale od lat uprawiany ten proceder z radością dla siebie i bliskich. Pozdrawiam degustatorów.

  • Aqvila says:

    Robiłem z tego przepisu w zeszłym roku – rewelacja. Dla mnie tylko czysty smak agrestu, ale gusta są różne. W tym roku ten sam przepis,ale podwójna ilość. Większości znajomych tak zasmakowało , że nalewka za szybko się skończyła :)

  • Fryc says:

    Dla potomnych ,nalewka z samego agrestu jest zawodowa,nieprawda ,że ma słaby smak>tylko ja preferuje słabsze nalewki nie dominuje tam tak alkohol bo robię na wódce P.T.

  • gabi says:

    Jak wyszła ta nalewka? Dobrze smakuje?

  • GF says:

    Właśnie mam w planie stworzenie połączenia agrestu,miodu,goździków i oczywiście spirytusu. Jest niestety problem z agrestem w październiku :). Poluje na mrożony. Jaki smak ma taka czysta ,bez dodatków nalewka?
    Pozdrawiam

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php