Szczypiorek

Szczypiorek (a właściwie czosnek szczypiorek) jest krewniakiem czosnku oraz cebuli, choć wyglądem bardziej przypomina zieloną cebulkę. Jest jednak od nich dużo smaczniejszy. Jest też bardziej dekoracyjny – może być uprawiany w przydomowym ogródku jako roślina ozdobna. 

Szczypiorek to nie tylko liście

Szczypiorek rosnący dziko można spotkać na trzech kontynentach (w Europie, Azji i Ameryce Południowej). Jest rośliną o rurkowatych, pustych w środku liściach i jasnofioletowych lub różowych kwiatach, które również są jadalne. Do celów kulinarnych lepiej jednak się ich pozbywać, ponieważ powodują przerzedzanie się liści, dla których przecież głównie się go hoduje.

Szczypiorek ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, który uwalnia się najlepiej po poszatkowaniu liści. W takiej postaci szczypiorek jest idealny do posypania kanapek, jajecznicy (i w ogóle jaj), ziemniaków czy makaronu. Świetnie komponuje się też z rybami, kremami, zupami. Osobiście jednak nie wyobrażam sobie twarożku w innej postaci niż właśnie ze szczypiorkiem wyhodowanym na własnym parapecie. (Zobacz: serek śniadaniowy)

Wartości odżywcze szczypiorku

Poza walorami estetycznymi i smakowymi szczypiorek ma też witaminy i minerały, które działają pozytywnie na nasz organizm. Jak przystało na „zielone warzywo” roślina ta zawiera spore ilości witaminy C oraz kwasu foliowego, a także kwas krzemowy i witaminę B2. W szczypiorku znajdziemy też potas, żelazo, wapń oraz siarkę, której zawdzięczamy jego smak. Za zapach odpowiadają olejki eteryczne które w połączeniu z siarką mają właściwości przeciwbakteryjne.
Kolejnym, co łączy szczypiorek z innymi warzywami zielonymi jest jego niska kaloryczność (w 100 gramach liści jest tylko 30 kcal).

Wyhoduj sobie szczypiorek

Warto też wiedzieć, że dodając do potrawy szczypiorek nie trzeba już dodawać soli. Poza tym szczypiorek pobudza apetyt, a z drugiej strony ułatwia trawienie. Powinien więc na stałe zagościć w naszej kuchni i menu. Tym bardziej, że jego uprawa nie jest wymagająca. Wystarczy odpowiednio wilgotna ziemia i miejsce, w którym jest półcień. Potem wystarczy tylko podcinać pojawiające się liście i cieszyć się ich smakiem.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php