Serek śniadaniowy

Serek twarogowy to jeden z moich ulubionych produktów śniadaniowych. Nigdy mi się nie znudzi. Można go bowiem przygotować na wiele sposobów. Dziś proponuję dwie wersje – na słodko i słono. Którą wybieracie?

Pierwsza propozycja to wiosenny twarożek z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku wymieszany ze śmietaną lub jogurtem, doprawiony solą i pieprzem. Dla mnie to najlepszy sposób na wykorzystanie świeżych nowalijek.
Twarożek w słodkim wydaniu wzbogaciłam o aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu i podprażone na suchej patelni orzechy włoskie.
Takie proste w przygotowaniu przysmaki świetnie sprawdzają się jako smarowidło do pieczywa na śniadanie.

Składniki

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

  • 275 g sera białego twarogowego półtłustego
  • pęczek rzodkiewek (około 10 sztuk)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Twarożek z orzechami włoskimi

  • 275 g sera białego twarogowego półtłustego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Przygotowanie serka w wersji wytrawnej rozpocznij od posiekania szczypiorku i pokrojenia rzodkiewki w drobną kostkę.

  2. Twaróg rozgnieć widelcem dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj.

  3. Następnie dodaj rzodkiewkę oraz szczypiorek. Twarożek dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku – wymieszaj.

  4. Przygotowanie serka na słodko rozpocznij od podprażenia na suchej patelni 1/4 szklanki pokruszonych orzechów włoskich.

  5. Do twarożku dodaj podprażone orzechy i śmietankę. Całość dokładnie wymieszaj.

  6. Resztę orzechów włoskich (1/4 szklanki) również podpraż na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty, następnie dodaj łyżkę miodu oraz syrop z kwiatów czarnego bzu i podsmaż, aż płyn zredukuje się do gęstego syropu.

  7. Syrop z patelni wlej do twarożku i dokładnie wymieszaj. Serek nałóż na kromki i posyp glazurowanymi orzechami włoskimi.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php