Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki

W mojej kuchni staram się wykorzystywać większość produktów w stu procentach. Taka filozofia mocno zakorzeniła się w moim podejściu do gotowania. Ostatnio przygotowałam wiosenną zupę z rzodkiewki, a liście zamiast wyrzucać do kosza przerobiłam na pyszne pesto.

Pesto jest świeże i wiosenne. Liście mają bardzo fajny, lekko ostry smak – podobnie jak sama rzodkiewka. Ale okazuje się, że zawierają one dużo więcej witamin. Są doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, potasu, fosforu i żelaza. Ponadto posiadają wielką moc odtruwającą organizm z toksyn, a ich działanie przeciwnowotworowe jest nadzwyczaj duże.

Składniki

  • liście z pęczka rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz

Wiosenne pesto

Przygotowanie

  1. Liście rzodkiewki dokładnie opłucz, osusz i wrzuć do pojemnika blendera.

  2. Czosnek obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do liści rzodkiewki. Dorzuć podprażone ziarna słonecznika i starty parmezan.

  3. Dodaj oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

  4. Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy i ponownie zmiksuj.

Wiosenne pesto

Pesto to jeden z moich ulubionych przysmaków. Na blogu znajdziesz już kilka przepisów np. na pesto z pietruszki czy rukoli. Pesto sprawdza się świetnie jako dodatek do makaronów czy smarowidło do kanapek. Super proste w przygotowaniu, a przy tym doskonale urozmaica każdą kolację lub śniadanie.

Podobne przepisy

tagi: , , , , ,

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

4 odpowiedzi na “Pesto z liści rzodkiewki”

  1. Anibys pisze:

    Pycha, polecam! Fajny jest ten ostry smak!

  2. natalia pisze:

    Dzisiaj zrobiłam – jestem absolutnie oczarowana <3
    Kolejny raz przyrządzam coś wg "zajadam.pl/2018/2018" i kolejny raz – bingo!

  3. Kasia pisze:

    Pesto – moja milość!
    Bardzo wiosenne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php