zajadam.pl

Kapusta z grzybami leśnymi i żurawiną

Kapusta z grzybami leśnymi i żurawiną

Kapusta z grzybami to klasyka na wigilijnym stole. Potrawa ta gości w moim domu nie tylko podczas świąt, dlatego za każdym razem staram się urozmaicać jej smak. Na blogu znajdziecie już podstawową wersję. Tym razem proponuję kapustę z grzybami leśnymi i suszoną żurawiną.

Do tradycyjnej kapusty dodaję tylko suszone grzyby, ale teraz wzbogaciłam ją jeszcze o świeże grzyby mrożone – podgrzybki czy borowiki.  Jeśli chcesz, aby kapusta nabrała zupełnie nowego smaku, to warto sięgnąć po takie dodatki jak: lekko kwaskowa żurawina i sporo aromatycznych przypraw – liście, laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek. W takim wydaniu smakuje naprawdę wyjątkowo.

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 200 g świeżych, mrożonych grzybów np. podgrzybków lub borowików
  • 50 g suszonych grzybów
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 2 małe cebule
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby opłucz pod bieżącą chłodną wodą, włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na kilka godzin lub na noc do namoczenia.

  2. Mrożone grzyby rozmroź pod ciepłą wodą, osusz. Na patelni  rozgrzej olej, dodaj jedną posiekaną cebulę, lekko zrumień. Dodaj pokrojone na kawałeczki grzyby, dopraw je solą i pieprzem i smaż na niewielkim ogniu przez około 2 – 3 minuty, mieszając co jakiś czas. Odstaw.

  3. Suszone grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź zachowując oddzielnie wywar i grzyby.

  4. Kapustę przepłucz na durszlaku w zimnej wodzie. Kapustę mocno odciśnij. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłucz ponownie.

  5. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij w dużym garnku o grubym dnie na rozgrzanym oleju razem z przyprawami – liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem, co jakiś czas mieszając.

  6. Dodaj kapustę, wlej wywar z grzybami oraz wodę (tak, aby płyn przykrył całą kapustę), dopraw solą i pieprzem, zagotuj.

  7. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, od czasu do czasu zamieszaj i sprawdź czy kapusta nie przywiera do dna garnka, w razie potrzeby dolej wody.

  8. Pod koniec gotowania kapusty dodaj podsmażone grzyby z patelni i żurawinę. Dopraw jeszcze majerankiem.

Skomentuj

Zobacz również

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php