Kapusta z grzybami to klasyka na wigilijnym stole. Potrawa ta gości w moim domu nie tylko podczas świąt, dlatego za każdym razem staram się urozmaicać jej smak. Na blogu znajdziecie już podstawową wersję. Tym razem proponuję kapustę z grzybami leśnymi i suszoną żurawiną.
Do tradycyjnej kapusty dodaję tylko suszone grzyby, ale teraz wzbogaciłam ją jeszcze o świeże grzyby mrożone – podgrzybki czy borowiki. Jeśli chcesz, aby kapusta nabrała zupełnie nowego smaku, to warto sięgnąć po takie dodatki jak: lekko kwaskowa żurawina i sporo aromatycznych przypraw – liście, laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek. W takim wydaniu smakuje naprawdę wyjątkowo.
Składniki
- 500 g kiszonej kapusty
- 200 g świeżych, mrożonych grzybów np. podgrzybków lub borowików
- 50 g suszonych grzybów
- 20 g suszonej żurawiny
- 2 małe cebule
- 1-2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
- Suszone grzyby opłucz pod bieżącą chłodną wodą, włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na kilka godzin lub na noc do namoczenia. 
- Mrożone grzyby rozmroź pod ciepłą wodą, osusz. Na patelni rozgrzej olej, dodaj jedną posiekaną cebulę, lekko zrumień. Dodaj pokrojone na kawałeczki grzyby, dopraw je solą i pieprzem i smaż na niewielkim ogniu przez około 2 – 3 minuty, mieszając co jakiś czas. Odstaw. 
- Suszone grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź zachowując oddzielnie wywar i grzyby. 
- Kapustę przepłucz na durszlaku w zimnej wodzie. Kapustę mocno odciśnij. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłucz ponownie. 
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij w dużym garnku o grubym dnie na rozgrzanym oleju razem z przyprawami – liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem, co jakiś czas mieszając. 
- Dodaj kapustę, wlej wywar z grzybami oraz wodę (tak, aby płyn przykrył całą kapustę), dopraw solą i pieprzem, zagotuj. 
- Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, od czasu do czasu zamieszaj i sprawdź czy kapusta nie przywiera do dna garnka, w razie potrzeby dolej wody. 
- Pod koniec gotowania kapusty dodaj podsmażone grzyby z patelni i żurawinę. Dopraw jeszcze majerankiem. 

 
		


 
									 
									 
									 
									
Henryk – nie nadążaj tylko rób według tego przepisu. Danie bajka :)
Wszystko wyglada smacznie, tylko nie nadazam, skad sie wziely podsmazone grzyby z zurawina, punkt 8.????