Na czasie:

Ryba po grecku

Ryba po grecku - przepis

Ryba po grecku to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w naszym kraju. Muszę przyznać, że na moim stole zagościła stosunkowo niedawno, ale od razu zdobyła serca domowników i w zasadzie nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez tej potrawy.

Niewątpliwym jej atutem jest możliwość wcześniejszego przyrządzenia i podania na zimno, co znacząco ułatwia skompletowanie tradycyjnych 12 potraw na wigilijny wieczór.

Składniki ryby po grecku

Podaję proporcje na ok. 5-8 porcji.

  • filet z dorsza – 1 kg
  • marchewki – 0,5 kg
  • pietruszki – 0,2 kg
  • seler – o,1 kg
  • cebula – 1 szt
  • koncentrat pomidorowy – 1 mały słoiczek
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przyrządzenie ryby po grecku

  1. Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (cebulę możesz posiekać nożem). Cebulę zeszklij na oleju, a kiedy będzie miękka dodaj pozostałe warzywa (marchew, seler, pietruszka), dopraw solą i pieprzem, i duś pod przykryciem aż będą miękkie (ok. 20 minut). W trakcie duszenia możesz dolewać po odrobinie wody, aby nic się nie przypaliło.

    Ryba po grecku - przepis

  2. Kiedy warzywa się duszą, zajmij się rybą. Filety opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na nieduże porcje. Następnie obtocz w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej.

    Ryba po grecku - przepis

  3. Rybę usmaż na oleju na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony, a następnie odłóż na papierowy ręcznik. Kiedy ryba przestygnie ułóż jej kawałki w głębszym naczyniu (tym w którym będzie podawana)

    Ryba po grecku - przepis

  4. Kiedy warzywa już zmiękną, dodaj koncentrat pomidorowy rozcieńczony z odrobiną wody, dokładnie wymieszaj całość i podgotuj jeszcze kilka minut. W razie potrzeby dopraw. Gorące warzywa przełóż do naczynia z rybą.

    Ryba po grecku - przepis

  5. Rybę powinna szczelnie pokryć warzywna pierzynka. Tak przygotowane danie przykryj i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły – dzięki temu ryba po grecku będzie smakować najlepiej.

    Ryba po grecku - przepis

  6. Rybę po grecku podaje się i spożywa na zimno, ale równie dobrze może zostać podana na ciepło, np. po podgrzaniu w piekarniku.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Ewa says:

    Chętnie wypróbuje ten przepis, ale dodam listki laurowe i ziele angielskie. U mnie w domu ryba po grecku zawsze była na stole wigilijnym. I co ciekawe zawsze na ciepło. Niestety kawałki ryby były rozdrobnione..
    Później nauczyłam sie jeść ja na zimno, o ciekawe z dodatkiem ostrego chrzanu!
    Co dom, to inne obyczaje kulinarne!
    Smacznego!

  • Maks says:

    pyszny i fajny przepis :) Zapraszam do siebie w wolnej chwili ;)

  • Maja says:

    Witaj Tomku, ryba po grecku u nas w domu panowała na stole wigilijnym od zawsze tzn od 100lat. Jest to wspaniałe danie i zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Jeśli mogę służyć radą to do duszącychsie warzyw dodaj 2 listki laurowe ,2 ziela angielskie ,pół łyżeczki pieprzu cayenne (chili) dolej 2/3 szklanki wody i 1/3 szklanki oleju i 1 łyżeczkę musztardy sarebskiej i 1-2 łyżeczek cukru oraz 1 płaską łyżeczkę soli.Zagotuj to razem .Sosu na 1 kg ryby musi być 1 litr do półtora litra. Rybę usmażoną przełóż do głębszej miski i zalej połowa sosu następnie połóż 2 warstwę ryby na wierzch i zalej ponownie sosem.Płynny sos musi być widoczny w szklanej misce.Ryba przez noc przegryzie się z sosem i rano sosu już będzie mało ,ale rybka nie będzie sucha lecz super soczysta.Sos musi mieć konsystencję gęstej zupy warzywnej. Zaryzykuj taki przepis i daj znac jak wyszło

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php