zajadam.pl

Ryba po grecku

Ryba po grecku - przepis

Ryba po grecku to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w naszym kraju. Muszę przyznać, że na moim stole zagościła stosunkowo niedawno, ale od razu zdobyła serca domowników i w zasadzie nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez tej potrawy.

Niewątpliwym jej atutem jest możliwość wcześniejszego przyrządzenia i podania na zimno, co znacząco ułatwia skompletowanie tradycyjnych 12 potraw na wigilijny wieczór.

Składniki ryby po grecku

Podaję proporcje na ok. 5-8 porcji.

  • filet z dorsza – 1 kg
  • marchewki – 0,5 kg
  • pietruszki – 0,2 kg
  • seler – o,1 kg
  • cebula – 1 szt
  • koncentrat pomidorowy – 1 mały słoiczek
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przyrządzenie ryby po grecku

  1. Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (cebulę możesz posiekać nożem). Cebulę zeszklij na oleju, a kiedy będzie miękka dodaj pozostałe warzywa (marchew, seler, pietruszka), dopraw solą i pieprzem, i duś pod przykryciem aż będą miękkie (ok. 20 minut). W trakcie duszenia możesz dolewać po odrobinie wody, aby nic się nie przypaliło.

    Ryba po grecku - przepis

  2. Kiedy warzywa się duszą, zajmij się rybą. Filety opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na nieduże porcje. Następnie obtocz w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej.

    Ryba po grecku - przepis

  3. Rybę usmaż na oleju na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony, a następnie odłóż na papierowy ręcznik. Kiedy ryba przestygnie ułóż jej kawałki w głębszym naczyniu (tym w którym będzie podawana)

    Ryba po grecku - przepis

  4. Kiedy warzywa już zmiękną, dodaj koncentrat pomidorowy rozcieńczony z odrobiną wody, dokładnie wymieszaj całość i podgotuj jeszcze kilka minut. W razie potrzeby dopraw. Gorące warzywa przełóż do naczynia z rybą.

    Ryba po grecku - przepis

  5. Rybę powinna szczelnie pokryć warzywna pierzynka. Tak przygotowane danie przykryj i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły – dzięki temu ryba po grecku będzie smakować najlepiej.

    Ryba po grecku - przepis

  6. Rybę po grecku podaje się i spożywa na zimno, ale równie dobrze może zostać podana na ciepło, np. po podgrzaniu w piekarniku.

Skomentuj

Podobne przepisy

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Chętnie wypróbuje ten przepis, ale dodam listki laurowe i ziele angielskie. U mnie w domu ryba po grecku zawsze była na stole wigilijnym. I co ciekawe zawsze na ciepło. Niestety kawałki ryby były rozdrobnione..
    Później nauczyłam sie jeść ja na zimno, o ciekawe z dodatkiem ostrego chrzanu!
    Co dom, to inne obyczaje kulinarne!
    Smacznego!

  2. Witaj Tomku, ryba po grecku u nas w domu panowała na stole wigilijnym od zawsze tzn od 100lat. Jest to wspaniałe danie i zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Jeśli mogę służyć radą to do duszącychsie warzyw dodaj 2 listki laurowe ,2 ziela angielskie ,pół łyżeczki pieprzu cayenne (chili) dolej 2/3 szklanki wody i 1/3 szklanki oleju i 1 łyżeczkę musztardy sarebskiej i 1-2 łyżeczek cukru oraz 1 płaską łyżeczkę soli.Zagotuj to razem .Sosu na 1 kg ryby musi być 1 litr do półtora litra. Rybę usmażoną przełóż do głębszej miski i zalej połowa sosu następnie połóż 2 warstwę ryby na wierzch i zalej ponownie sosem.Płynny sos musi być widoczny w szklanej misce.Ryba przez noc przegryzie się z sosem i rano sosu już będzie mało ,ale rybka nie będzie sucha lecz super soczysta.Sos musi mieć konsystencję gęstej zupy warzywnej. Zaryzykuj taki przepis i daj znac jak wyszło

Czego szukasz?

css.php