zajadam.pl

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Gulasz to tradycyjne danie węgierskie. Bardzo dużą popularnością cieczy się także w naszej kuchni. Klasyczny gulasz składa się z papryki, cebuli i mięsa – wołowiny, wieprzowiny, cielęciny czy indyka.

Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujesz gulaszu na bazie różnego mięsa, dorzucisz ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie. Na blogu znajdziesz już przepis na gulasz wieprzowy, a tym razem proponuję gulasz z dodatkiem mięsa z udźca indyka, papryką czerwoną, cebulą i marchewką.

To tradycyjne danie jednogarnkowe jest idealne na sezon jesienno-zimowy. Odpowiednio rozgrzeje, nasyci i doda energii.

Składniki:

  • 800 g mięsa z udźca indyka
  • 300 ml bulionu
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • oliwa z oliwek
  • majeranek, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w kostkę ok. 2 cm. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, słodką papryką i majerankiem. Zalej oliwą z oliwek (ok. 5 łyżek), wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 minut.

  2. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Marchewki obierz i pokrój w talarki.

  3. Rozgrzej oliwę w dużym garnku i wrzuć mięso, obsmaż z każdej strony na złoty kolor.

  4. Do garnka dodaj cebulę i podsmaż, mieszając przez ok. 3 minuty. Dorzuć paprykę i marchewkę.

  5. Składniki zalej bulionem i zagotuj. Zmniejsz moc kuchenki i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php