zajadam.pl

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Gulasz to tradycyjne danie węgierskie. Bardzo dużą popularnością cieczy się także w naszej kuchni. Klasyczny gulasz składa się z papryki, cebuli i mięsa – wołowiny, wieprzowiny, cielęciny czy indyka.

Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujesz gulaszu na bazie różnego mięsa, dorzucisz ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie. Na blogu znajdziesz już przepis na gulasz wieprzowy, a tym razem proponuję gulasz z dodatkiem mięsa z udźca indyka, papryką czerwoną, cebulą i marchewką.

To tradycyjne danie jednogarnkowe jest idealne na sezon jesienno-zimowy. Odpowiednio rozgrzeje, nasyci i doda energii.

Składniki:

  • 800 g mięsa z udźca indyka
  • 300 ml bulionu
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • oliwa z oliwek
  • majeranek, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w kostkę ok. 2 cm. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, słodką papryką i majerankiem. Zalej oliwą z oliwek (ok. 5 łyżek), wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 minut.

  2. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Marchewki obierz i pokrój w talarki.

  3. Rozgrzej oliwę w dużym garnku i wrzuć mięso, obsmaż z każdej strony na złoty kolor.

  4. Do garnka dodaj cebulę i podsmaż, mieszając przez ok. 3 minuty. Dorzuć paprykę i marchewkę.

  5. Składniki zalej bulionem i zagotuj. Zmniejsz moc kuchenki i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php