zajadam.pl

Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska

Jeśli nie masz pomysłu co przyrządzić na obiad, to świetnym rozwiązaniem będą różnego typu zapiekanki. Proponuję zapiekankę pasterską, oryginalnie nazwaną Shepherd’s pie.

Jest bardzo prosta w przygotowaniu – wystarczy jedynie kilka składników. Danie składa się z dwóch warstw: mięsnej i puree ziemniaczanego. W oryginalnym przepisie mięsem jest jagnięcina, ale często stosuje się także dobrej jakości wołowinę. Dodatek czosnku i gałki muszkatołowej zmienia proste danie z ziemniaków w przepyszną potrawę.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 150 ml mleka
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź, zmiksuj na gładkie puree.

  2. Do ziemniaków dodaj jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę wraz z masłem i mlekiem, wymieszaj, przypraw gałką muszkatołową. Odstaw.

  3. Cebulę i jeden ząbek czosnku obierz. Cebulę drobno pokrój, zeszklij na gorącym oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

  4. Wrzuć mięso, przesmaż. Dodaj bulion, koncentrat pomidorowy, przypraw solą i pieprzem.

  5. Składniki duś 15 minut, mieszając. Mięso wyłóż do żaroodpornej formy.

  6. Puree z ziemniaków wyłóż na mięso. Wierzch zapiekanki posmaruj roztrzepanym jajkiem.

  7. Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php