Lasagne ze szpinakiem

Lasagne bolognese to tradycyjne włoskie danie. Tym razem klasyczny sos boloński zastąpiłam szpinakiem. Żeby całe danie nabrało odpowiedniego charakteru, ważny jest odpowiedni zestaw przypraw i dodatków. Dlatego szpinakowe nadzienie wzbogaciłam serem owczym, sporą ilością czosnku i gałki muszkatołowej.

Danie składa się z warstw makaronu przekładanych nadzieniem szpinakowym, sosem beszamelowym i startym serem mozzarella. Całość tradycyjnie zapiekana w piekarniku na złoty kolor.

Składniki:

  • 500 g płatów lasagne
  • 700 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 250 g bryndzy owczej
  • 200 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 600 ml mleka
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej + 1/2 łyżeczki do szpinaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, świeżo mielony biały pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj szpinak i duś chwilę.

  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 3-5 minut aż z patelni odparuje cały płyn.

  3. Szpinak przestudź, a następnie wymieszaj z pokruszonym serem owczym i roztrzepanymi żółtkami. Odstaw.

  4. Do niewielkiego garnka wlej mleko, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Mleko zagotuj, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego przestudzenia.

  5. W rondlu na małym ogniu zrumień masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie blada zasmażka.

  6. Rondel zdejmij z ognia i delikatnie wlewaj przestudzone mleko cały czas mieszając (nie dopuść do powstania grudek), aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.

  7. Rondel ponownie umieść na małym ogniu i podgrzewaj sos (mieszając) przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzaj do wrzenia. Sos beszamelowy dopraw solą, świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową.

  8. Prostokątną i żaroodporną formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmaruj oliwą lub masłem.

  9. Lasagne będzie składać się z czterech warstw, dlatego podziel wszystkie składniki na cztery części. Na dole ułóż płaty makaronu, na warstwie makaronowej rozprowadź szpinak, następnie dodaj sos beszamelowy i starty ser mozzarella. Powtarzaj, aż powstaną cztery warstwy.

  10. Lasagne zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut, aż górna warstwa nabierze złotego koloru.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php