zajadam.pl

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne bolognese to tradycyjne włoskie danie. Tym razem klasyczny sos boloński zastąpiłam szpinakiem. Żeby całe danie nabrało odpowiedniego charakteru, ważny jest odpowiedni zestaw przypraw i dodatków. Dlatego szpinakowe nadzienie wzbogaciłam serem owczym, sporą ilością czosnku i gałki muszkatołowej.

Danie składa się z warstw makaronu przekładanych nadzieniem szpinakowym, sosem beszamelowym i startym serem mozzarella. Całość tradycyjnie zapiekana w piekarniku na złoty kolor.

Składniki:

  • 500 g płatów lasagne
  • 700 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 250 g bryndzy owczej
  • 200 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 600 ml mleka
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej + 1/2 łyżeczki do szpinaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, świeżo mielony biały pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj szpinak i duś chwilę.

  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 3-5 minut aż z patelni odparuje cały płyn.

  3. Szpinak przestudź, a następnie wymieszaj z pokruszonym serem owczym i roztrzepanymi żółtkami. Odstaw.

  4. Do niewielkiego garnka wlej mleko, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Mleko zagotuj, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego przestudzenia.

  5. W rondlu na małym ogniu zrumień masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie blada zasmażka.

  6. Rondel zdejmij z ognia i delikatnie wlewaj przestudzone mleko cały czas mieszając (nie dopuść do powstania grudek), aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.

  7. Rondel ponownie umieść na małym ogniu i podgrzewaj sos (mieszając) przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzaj do wrzenia. Sos beszamelowy dopraw solą, świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową.

  8. Prostokątną i żaroodporną formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmaruj oliwą lub masłem.

  9. Lasagne będzie składać się z czterech warstw, dlatego podziel wszystkie składniki na cztery części. Na dole ułóż płaty makaronu, na warstwie makaronowej rozprowadź szpinak, następnie dodaj sos beszamelowy i starty ser mozzarella. Powtarzaj, aż powstaną cztery warstwy.

  10. Lasagne zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut, aż górna warstwa nabierze złotego koloru.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php