Sos beszamelowy

Sos beszamelowy to francuskie odkrycie, które stanowi podstawę wielu klasycznych potraw. Sprawdza się idealnie do wszelkiego rodzaju makaronów, zapiekanek, mięs czy warzyw. Beszamel może być także bazą dla innych sosów.

Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu. Powstaje z zasmażki (mąki i masła) rozprowadzonej mlekiem  z dodatkiem przypraw soli, świeżo mielonego białego pieprzu i gałki muszkatołowej. Aby beszamel był jeszcze bardziej aromatyczny, w mleku zaparzyłam liście laurowe i ziele angielskie.

Składniki

  • 600 ml mleka
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i świeżo mielony biały pieprz do smaku

Sos beszamelowy

Przygotowanie

  1. Do niewielkiego garnka wlej mleko, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Mleko zagotuj, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego przestudzenia.

  2. W rondlu na małym ogniu zrumień masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie blada zasmażka.

  3. Rondel zdejmij z ognia i delikatnie wlewaj przestudzone mleko cały czas mieszając (nie dopuść do powstania grudek), aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.

  4. Rondel ponownie umieść na małym ogniu i podgrzewaj sos (mieszając) przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzaj do wrzenia.

  5. Sos beszamelowy dopraw solą, świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Sos beszamelowy

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Anna says:

    Sos idealny, przepyszny, i szybki w przygotowaniu. Ja przyrządzam go również z gotowanym brokułem i purre z ziemniaków. Pycha!

  • Ola says:

    Sos bechamel uzywam w kuchni bardzo czesto, zamiast maki mozna dodac maizene, sos jest lekki.
    Pozdrawiam

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php