Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Leczo z cukinią i kiełbasą

Leczo z cukinią i kiełbasą

*na blogu znajdziesz również przepis na klasyczne leczo węgierskie

Leczo to jedno ze sztandarowych dań jednogarnkowych. Jest na Węgrzech tym, czym w Polsce bigos :) Smak leczo znam od dzieciństwa i od zawsze po prostu uwielbiam tą potrawę. Kusi aromatem, cieszy oczy ferią barw i pieści swoim smakiem podniebienie. Leczo jest dobre jako jednodaniowy sycący obiad lub w mniejszych ilościach jako późne śniadanie, treściwa kolacja, a nawet jako jedna z kilku potraw serwowanych na imprezie.

Przepis na leczo jest banalnie prosty, trzeba jednak poznać małą tajemnicę, aby leczo własnej produkcji było idealne.

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki

Poniżej podaję podstawową listę składników leczo. Pod względem ilości składników i ich proporcji jest to potrawa podobna do bigosu – motyw przewodni stanowi w nim kapusta, a cała reszta zależy już od weny i smaku gotującej osoby. Ja np. do swojego leczo dodałem niedawno kilka posiekanych łodyg selera, marchewkę oraz por. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Jeżeli chcesz potraktować leczo jako dodatek np. do kotletów, nie dodawaj kiełbasy.

  • jedna spora cukinia
  • dwie/trzy średnie papryki różnego koloru
  • dwie cebule
  • dwie puszki całych pomidorów w sosie własnym (można użyć również ok. 6-8 świeżych pomidorów)
  • dwie średniej wielkości kiełbasy
  • kawałek słoniny lub boczku (ok. 10 dag)
  • łyżka smalcu (lub oleju roślinnego dla kucharzy dbających o kalorie)
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, zioła wedle uznania

Przygotowanie leczo

W tym miejscu przychodzi czas na ujawnienie mojej tajemnicy :) Jak widać na zdjęciu, leczo w moim wykonaniu nie przypomina rozmemłanej papki z większości przepisów na leczo dostępnych w sieci. Jestem zwolennikiem atrakcyjnych wizualnie potraw, ale oprócz wyglądu liczy się również wyrazisty smak i konsystencja potraw. Dlatego w moim leczo cukinia, papryka i inne warzywa są chrupiące i zarazem miękkie. Wszystkie składniki staram się kroić na niezbyt małe kawałki i dodawać do garnka w odpowiednim momencie. Dzięki temu w gotowym leczo wszystkie warzywa są „w sam raz”.

A teraz do dzieła:

  1. W dużym garnku rozgrzewam łyżkę smalcu lub oleju roślinnego i smażę na nim pokrojoną w paski cebulę.

  2. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodaję pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w talarki.

  3. Po ok. dwóch minutach dodaję do garnka pokrojoną w kilkucentymetrowe paski paprykę.

  4. Wszystkie te składniki podsmażam na dość mocnym ogniu cały czas mieszając. Jeżeli na dnie garnka zaczyna się coś przypalać nie ma powodu do nerwów – już za chwilę sok z pomidorów i innych warzyw zamieni skwierczącą zawartość w leczo i to co przypaliło się na dnie stanowić będzie świetny dodatkowy smaczek.

  5. Następnie do garnka dodaję dwie puszki pomidorów, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich.

  6. Kiedy całość zacznie się gotować dodaję pokrojoną w miej więcej jednocentymetrową kostkę cukinię, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka.

W trakcie gotowania trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiedniej konsystencji leczo, które nie jest zupą, tylko daniem zawierającym warzywa w sosie. Nie denerwuj się nawet jeżeli sos nie przykrywa całej zawartości garnka. Leczo świetnie smakuje z kromką chleba lub z ryżem.

leczo

SMACZNEGO!

Leczo według czytelników

Pod przepisem zebrało się już ponad 200 komentarzy, a wśród nich sporo ciekawych informacji, porad i pomysłów. Żal marnować tyle fajnych wiadomości, szczególnie że często znikają gdzieś gdzieś daleko na dole w momencie pojawienia się nowych. Postanowiłem zatem te najciekawsze spisywać w formie listy:

  • Kristof – Dodam od siebie zamiast smalcu czy oleju dobrej jakości oliwa z oliwek jest zdrowsza a pomidory i paprykę obieram ze skórki
  • Tynami – Troche improwizowałam i zrobiłam z kabaczka, oraz dodałam marchewke podsmazona na oleju
  • ulalee – Robię tak samo, jedynie niekiedy zamiast kiełbaski daję serdelki, uprzednio podsmażone
  • paula – ja cukini nie obieram ze skórki, mieszam żółtą i zieloną odmiane co daje ciekawe doznania estetyczne
  • basik – Jako, że muszę jeść raczej lekkostrawnie, jest bez smażonej cebuli i boczku, dodaję mnóstwo papryki, pomidorów, pieczarki, cukinię, kostkę rosołową, cząber pięknie dodaje smaku, paprykę mieloną, przecier, sól, pieprz, dalej to się lekko dusi, aż zmięknie.
  • Małgosia o przechowywaniu leczo – Wkładasz leczo do słoiczka , zakręcasz (mocno na maxa). Wkładasz słoiczki do dużego garnka wyłożonego ściereczką na dnie , wlewasz trochę wody tyle aby słoiczki były zanurzone w niej na ok. 1/2 wysokości. Ja pasteryzuję od zagotowania tej wody +/- 30 minut. (Im dłużej tym lepiej jak twierdzi moja teściowa). Potem trzymam te słoiczki w lodówce – jeśli mam sporo miejsca , lub w spiżarce.
  • Lucy – Także lubimy, aby leczo zawierało kawałki (nierozplaskane) cukinii, dodajemy paprykę, pomidory.., wędlinę (można dać nawet parówki, jeśli ktoś nie lubi tłustej kiełbasy) zioła i mnóstwo zielonej pietruszki na samych końcu.
  • Adam – Trochę zmieniłem proporcje – mniej wędliny, więcej cukinii i dodałem chili, żeby podnieść „węgierskość”

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 320 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

320 odpowiedzi na “Leczo z cukinią i kiełbasą”

  1. Dragosani pisze:

    Witam,
    Przepis z klasa, bardzo mi sie podoba klarownosc potrawy a nie zwykla papka, dzis bede testowal na znajomych, dodam tylko pieczarki i zamienie kolejnosc cebuli z kielbasa/boczkiem.

    Mam pytanie: co z czosnkiem? nikt nie wspomnial o czosnku to chyba dobry pomysl dodac ze dwa zabki?

    pozdrawiam,
    D.

  2. Marta pisze:

    Przepis zaprezentowany na stronie jest rewelacyjny, robiłam z niego leczo już dwa razy i było pyszne – faktycznie nie przypomina papki ani zupy – i o to chodzi!
    Przepisałam sobie ten sposób na leczo do mojego osobistego zeszytu przepisów, a to dowód najwyższego uznania ;-)

    Pozdrawiam pana Tomka i pana Krewetkę ;-)

  3. zielona pisze:

    Leczo według Twojego przepisu zrobiło furorę na mojej imprezie. Cieszę się, że tu trafiłam. Dziękuję:)
    ps. Krewetka- logo strony jest urocza

  4. szejan pisze:

    A próbował ktoś dodać jabłko ?
    Ja tak. Dla mnie super.
    Oczywiście bez sztucznych ulepszaczy.
    Smacznego.

  5. Lucy pisze:

    Właśnie wczoraj ugotowaliśmy wspólnie z mężem leczo z cukinii.. Gotujemy tę potrawę od wielu lat, jej smak poznałam w rodzinnym domu.. Moja mama zawsze wyszukiwała ciekawe przepisy.. , mimo, że wówczas nie było internetu..:-) Także lubimy, aby leczo zawierało kawałki (nierozplaskane) cukinii, dodajemy paprykę, pomidory.., wędlinę (można dać nawet parówki, jeśli ktoś nie lubi tłustej kiełbasy) zioła i mnóstwo zielonej pietruszki na samych końcu..Wczoraj oprócz pomidorów dodaliśmy resztkę sosu pomidorowego ugotowanego do makaronu – pozostałość po suszeniu pomidorków.. :-) Dziękuję za smakowite przepisy, oraz zdjęcia pobudzające zmysły.. Zamykajmy „kolorowe lato” w słoikach – póki czas…

  6. madelajn pisze:

    genialny przepis :) to leczo ma genialny smak! odrobinkę zmodyfikowałam przepis, dodając więcej ziół. I wiem, że częściej to danie zagości na moim stole :D

  7. Joanna28 pisze:

    Pyszne, sprawdziłam. Gorąco polecam ten przepis.

  8. Marti pisze:

    Leczo przetestowane:) polecam :)

  9. aru pisze:

    Leczo rewelacyjne w smaku i konsystencji.Gotuje za kazdym razem wielki gar i jemy ile dusza zapragnie a jak zostanie to pakuje w pudełko po lodach i zamrazam.Pózniej jest jak znalazł .Dziękuje za przepis i serdecznie pozdrawiam.

  10. halina pisze:

    ja wlasnie zaczynam gotowanie lecza z tego przepisu ale poczytalam troszke i teraz jestem juz prawie pewna ze moje tez bedzie pycha

  11. weronka19 pisze:

    Właśnie pierwszy raz robiłam leczo, muszę przyznać, że bardzo dobre wyszło (a ogólnie nie przepadam za papryką, ale nawet mi smakowała w takim sosie). Zamiast mielonych przypraw dodałam trochę papryczki chili, wyszło pikantne, ale takie akurat lubię :) No i ogromna zaleta tego dania – do jego przyrządzenia wykorzystałam jeden garnek i jedną deskę do krojenia, co bardzo mi się podoba!! :)

  12. Justka pisze:

    Super przepis! Leczo robiłam drugi raz w życiu. Tym razem ugotowałam je wg Twojego przepisu+pieczarki i o dziwo smakowało nawet mojemu chłopakowi, który wcześniej nie przepadał za leczo ;) Pozdrawiam:)

  13. jacek pisze:

    kochani dzięki za zajefajny przepis wyszło mi w 100 % udało sie żonce zrobić niespodzianke była w szoku jeszcze raz wielkie dzięki pozdrawiam wszystkich kucharzy amatorów jak JA : )

  14. portista pisze:

    Odnośnie trzymania leczo w słoiku, a i owszem ale bez miesa/kielbasy.w spiżarni chłodnym miejscu bez problemu.jednak co świeże to…Swieze:)pozdrawiam

  15. marlenef pisze:

    Pyszne danie. Właśnie zrobiłam to leczo w wersji wegetariańskiej. Rzeczywiście czas duszenia warzyw jak również ich wielkość jest ważny. Pilnowałam go, no i nie wyszła papka tylko fajna potrawka. Dziękuję za przepis i porady w nim zawarte. Polecam innym…

  16. Sven pisze:

    Bardzo fajny przepis, jednak ja osobiście zawsze dodaję pieczarki. Po prostu przyzwyczajenie, moja mama zawsze dodawała pieczarki. =D
    Bardzo fajna strona, pozdrawiam.

  17. Małgosia pisze:

    Odpowiadam na Twoje pytanie MONIKO :
    Tak , spokojnie wkładasz leczo do słoiczka , zakrecasz (mocno na maxa). Wkładasz słoiczki do dużego garnka wyłożonego ściereczką na dnie , wlewasz trochę wody tyle aby słoiczki były zanurzone w niej na ok. 1/2 wysokości. Ja pasteryzuję od zagotowania tej wody +/- 30 minut. (Im dłużej tym lepiej jak twierdzi moja teściowa). Potem trzymam te słoiczki w lodówce – jeśli mam sporo miejsca , lub w spiżarce.

  18. Małgosia pisze:

    Leczo moje ugotowałam w/g własnego pomysłu. Papryka żółta i czerwona , kiełbasa , pomidory obrane ze skórki i cukinia. Dodałam jeszcze pieczarki i cebulkę (cebuli mało). Plus pieprz i sól , trochę papryki słodkiej. Także każdy ma swój własny patent na małe co nie co :)

  19. Monika pisze:

    Czy tak przygotowane leczo można zapakować w słoiki i przechować przez jakiś czas np. w piwnicy, czy trzeba jakoś zmodyfikować przepis?

  20. Kasia pisze:

    Super przepis, dzięki Tomku!

  21. Zofia pisze:

    Wspaniały przepis, dziękuję i pozdrawiam.
    :)

  22. Zofia pisze:

    Super przepis, nic dodać, nic ująć. Gotowałam leczo wielokrotnie, ale wg innego przepisu i wychodziła papka. Teraz jest pyszne. Pozdrawiam :)

  23. Emila pisze:

    Przepis fajny bo prosty a moje leczo za 20 min. będzie gotowe mam nadzieje, że będzie tak pyszne jak pachnie.

  24. Sylwia pisze:

    Przepis na leczo jest bardzo prosty i znany mi od dzieciństwa.Moja babcia gotowała to danie ZAWSZE gdy było lato i zawsze było pyszne.Teraz po 15 latach ja karmię swoje dzieci tym smakołykiem.Nawet w zimie(w lecie podgotowuję cukinię by była lekko miękka i zamrażam).Ale przyznam że zimowe leczo ma inny smak*wcale nie gorszy od letniego.Pozdrawiam

  25. Daria pisze:

    pysznosci:)

  26. beata pisze:

    fajne przepisy naprawde polecam

  27. BAJKA pisze:

    Bardzo mi smakuje leczo, właśnie wczoraj ugotowałam. Zjadam się z apetytem. Jest super.

  28. Ewa pisze:

    jak przepis tak smacznie napisany i przepyszne zdjęcie to kto by tam patrzył na logo ;) też się zdziwiłam, że mężczyzna prowadzi bloga, ale to oczywiście miłe zaskoczenie [wiecie o co mi chodzi] :-) pozdrawiam i gratuluje inwencji twórczej!

  29. Paweł pisze:

    Dzisiaj zrobilem leczo. Dodatkowo dodalem pieczarek. Naprawde pyszne. Polecam ten przepis!!

  30. paletka pisze:

    dzięki takim przepisom 'rach, ciach’, człowiek zaczyna wierzyć, że umie gotować.

    pycha!

  31. Ewelina pisze:

    pyszota było t o leczo smakowało wszystkim moim koleżankom kiedy mama zrobiła
    a szczególnie mnie:)

  32. Lidia pisze:

    Ja myślałam podobnie…A to mężczyzna w kuchni :) Przepis sprawdzony przeze mnie już nie raz i zawsze leczo wychodzi pyszne :) Pozdrawiam i więcej takich pomysłów proszę ;)

  33. paletka pisze:

    chciałam pana przeprosić, nie wiem czemu ale czytałam cały przepis tak jakby to pisała kobieta. wyszłam po prostu z założenia, że kobiety częściej siedzą w kuchni, co oczywiście nie oznacza, że są lepszymi kucharkami. : )

    mam w zamiarze zrobić dziś leczo, dziadek przyniósł z działki dorodną cukinię i trzeba ją dobrze wykorzystać.

    mam nadzieję, że wszystko wyjdzie tak jak powinno!

    jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam!

  34. jolinka pisze:

    Świetny przepis robiłam nie raz,dobry i prosty :)

  35. basik pisze:

    właśnie opycham się moim zmodyfikowanym leczo. Jako, że muszę jeść raczej lekkostrawnie, jest bez smażonej cebuli i boczku, dodaję mnóstwo papryki, pomidorów, pieczarki, cukinię, kostkę rosołową, cząber-pieknie dodaje smaku, parykę mieloną prosto z Chorwacji,przecier Dawtona, sól, pieprz, dalej to się lekko dusi,aż zmięknie. Można dodać dobre parówki, kielbaskę, ja mam z własnymi pulpetami, do tego gruby makaron, lub ryż, ew.ziemniaki, chleb. A ten zapach…letnia pychota ;)

  36. Renata pisze:

    Przepis cudowny :). Zmieniłam tylko 3 rodzaje papryki na jeden czerwony (6szt teraz jestem bogatsza w doświadczenia i dałabym 10), dodałam ciut więcej boczku mniej kiełbasy, zamiast „wynalazków” sugerowanych przez przedmówców pół 12cm papryki chili, oliwę zamiast smalcu, łyżeczkę ziół prowansalskich „z torebki”, 2 łyżeczki oregano. Jak już wiedziałam ile tego mam (ok. 5l) dodałam 2 łyżeczki vegety , 1 rosołek drobiowy i zmielony pieprz z młynka. Następnym razem zastąpie vegete i rosołek :solą, utartą pietruszką, marchewką, selerem i porą.Dziękuję za przepis, kolejność idealna – dzięki temu mam lecho a nie zupkę z kabaczka :)

  37. art pisze:

    bardzo dobre leczo, trzeba tylko pamiętać o soli i cukinię wypatroszyć z ziaren:)

  38. ulalee pisze:

    Ja moją wciągnęłam wczoraj :D też nie obrałam ze skórki bo cukinie były małe ale gdyby były większe to na pewno bym obrała

  39. marzena pisze:

    wlasnie zajadam leczko ktore wykonalam wg tego przepisu
    jest swietne

  40. paula pisze:

    ja cukini nie obieram ze skórki, mieszam żółtą i zieloną odmiane co daje ciekawe doznania estetyczne;) i lubię też tą chrupkość:)

  41. jan pisze:

    Wszystko zrobiłem jak w przepisie. Dodatkowo dodaje czosnek i zielsk tzn: koperek, nać pietruszki, nać selerka i lubczyk. Smacznego.

  42. ulalee pisze:

    Mmm, leczo… robię tak samo, jedynie niekiedy zamiast kiełbaski daję serdelki, uprzednio podsmażone. Wszystkim smakuje :)

  43. Emilia pisze:

    Pyszności ! Dodałam bazylię, oregano i czosnek, uwielbiam te przyprawy i jak napisała poprzedniczka, świetnie się komponują z makaronem jeśli sosik troszkę zgęstnieje. Dziękuję za przepis i kulinarną inspirację ! ;)

  44. Kasia pisze:

    Bardzo pyszne leczo, warzywa faktycznie nie utworzyły papki, wszystko piękne, estetyczne i co najważniejsze baardzo dobre!

  45. Justyna pisze:

    Super przepis, zajadalismy az sie nam uszy trzesly :)

  46. Tynami pisze:

    Leczo wyszło przepyszne . Robiłam je pierwszy raz . Wszyscy domownicy byli zachwyceni, a mój synek wrecz sie domagał jeszcze na drugi dzien. Musze dodac , ze w kuchni to tylko zazwyczaj obieram , kroje warzywa i zmywam, to mój mąż jest w tym ekspertem.
    Troche improwizowałam i zrobiłam z kabaczka, oraz dodałam marchewke podsmazona na oleju

  47. Danka pisze:

    Leczo właśnie dusi się….ja dodam do niego takie malutkie klopsiki ( kuleczki ) , to dla mięsożerców ….dzięki za przepis…dodaję stronkę do ulubionych….gotowanie u mnie nie wychodzi zbyt dobrze i chętnie będę korzystała z przepisów :)

  48. Jagoda pisze:

    Pierwszy raz robię leczo, zgodnie z podanym przepisem i jest pycha:) Następnym razem skorzystam z podpowiedzi i dorzucę „swoje trzy grosze” ;)

  49. carola pisze:

    Przepis świetny, właśnie jem to leczo. Pycha. Dodałam na początku troszkę wody i potem przecieru pomidorowego, bo pomidory dodałam świeże. Ogólnie jestem zachwycona

  50. Anja pisze:

    S U P E R !!! Przy czym ja dodałam zioła prowansalskie z doniczek i bazylia była na końcu, bo podobno w taki sposób się jej używa. Ale to szczegół, cały przepis jest świetny, co skłania mnie do dogłębniejszego przyjrzenia się tej stronie ;) Pozdrawiam.

  51. Sodzia pisze:

    Moje leczo właśnie się dusi:) korzystałam z przepisu ale oczywiscie nie obyło się bez niewielkich zmian:).Miedzy innymi dodałam pieczarki uwielbiam je:),poza tym troche wody i koncentratu(oczywiscie swiezy pomidorek tez sie znalazł w garnku), liść laurowy również miał swoje „5 minut”. Przede wszytskim musze powiedzieć, że pierwszy raz robi leczo a co więcej nigdy go nie jadłam…Mam nadzieje ze tak powinno wygladac jak to moje na palniku. Dziękuje ze przepis:)

    • Tomek Lach pisze:

      Sodzia dzięki za komentarz! A szczypta własnej inwencji jest w kuchni wręcz wskazana, więc pieczarki i inne dodatki na pewno dobrze zrobiły Twojemu leczo :-)

  52. izia zakalec pisze:

    fajno

  53. Ania pisze:

    Zajadaliśmy, aż nam się uszy trzęsły :)

  54. Kuba pisze:

    jeśli chodzi o pikantną przyprawę to polecam mix chili birds eye, sambal przy tym to zwietrzały pieprz

  55. marta pisze:

    wlasnie gotuje leczo. z tym tylko ze dodalam ogorki kiszone i kostke knorr grzybowa. odkladam 2 lyzki leczo w drugi garnek dodaje mieso mielone i dorabiam maka i mam sos do spagetti.

    • Tomek Lach pisze:

      Marta kostka rosołowa i zaprawianie sosu mąką to nie są najlepsze pomysły :) potrawy dużo tracą w ten sposób. Oczywiście ja nie jestem święty i jak mi sie spieszy i nie mam dobrych składników to raz na ruski rok używam sztucznych ulepszaczy ;)

  56. karola pisze:

    Czy cukinia ma byc ze skórka czy bez??

  57. Mirek pisze:

    Witam przepis super lecz ja go troche zmieniłem mianowicie podzieliłem wszystko przez pół najpierw smarze wedline bo po cebuli sie nie usmarzy ( cebula się spali) dodałem pół łyżeczki sambal oelek taka ostra pasta chilii dostępna w każdym markecie bo w sklepiku osiedlowym zapomnij, trochę wody oraz sól do smaku i tym sposobem stało sie danie bardziej pikantne.
    Jeśli lubisz na polecam !!!

  58. Kristof pisze:

    Zwracam uwagę na tzw. szczegóły w przepisach.Ten przepis plus pieczarki jest świetny. Dodam od siebie zamiast smalcu czy oleju dobrej jakości oliwa z oliwek jest zdrowsza a pomidory i paprykę obieram ze skórki/patentem:) Smacznego.

  59. Betsy pisze:

    Super blog! Dodaję do ulubionych bo będę tu częstym gościem :)

  60. pataflazy pisze:

    leczo rządzi:) ja dodaje jeszcze pieczarki – pasują idealnie i mogą być tez w zasadzie zamiast kiełbasy jeśli ktoś nie je mięsa:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php