zajadam.pl

Leczo z cukinią i kiełbasą

Leczo z cukinią i kiełbasą

*na blogu znajdziesz również przepis na klasyczne leczo węgierskie

Leczo to jedno ze sztandarowych dań jednogarnkowych. Jest na Węgrzech tym, czym w Polsce bigos :) Smak leczo znam od dzieciństwa i od zawsze po prostu uwielbiam tą potrawę. Kusi aromatem, cieszy oczy ferią barw i pieści swoim smakiem podniebienie. Leczo jest dobre jako jednodaniowy sycący obiad lub w mniejszych ilościach jako późne śniadanie, treściwa kolacja, a nawet jako jedna z kilku potraw serwowanych na imprezie.

Przepis na leczo jest banalnie prosty, trzeba jednak poznać małą tajemnicę, aby leczo własnej produkcji było idealne.


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Składniki

Poniżej podaję podstawową listę składników leczo. Pod względem ilości składników i ich proporcji jest to potrawa podobna do bigosu – motyw przewodni stanowi w nim kapusta, a cała reszta zależy już od weny i smaku gotującej osoby. Ja np. do swojego leczo dodałem niedawno kilka posiekanych łodyg selera, marchewkę oraz por. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Jeżeli chcesz potraktować leczo jako dodatek np. do kotletów, nie dodawaj kiełbasy.

  • jedna spora cukinia
  • dwie/trzy średnie papryki różnego koloru
  • dwie cebule
  • dwie puszki całych pomidorów w sosie własnym (można użyć również ok. 6-8 świeżych pomidorów)
  • dwie średniej wielkości kiełbasy
  • kawałek słoniny lub boczku (ok. 10 dag)
  • łyżka smalcu (lub oleju roślinnego dla kucharzy dbających o kalorie)
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, zioła wedle uznania

Przygotowanie leczo

W tym miejscu przychodzi czas na ujawnienie mojej tajemnicy :) Jak widać na zdjęciu, leczo w moim wykonaniu nie przypomina rozmemłanej papki z większości przepisów na leczo dostępnych w sieci. Jestem zwolennikiem atrakcyjnych wizualnie potraw, ale oprócz wyglądu liczy się również wyrazisty smak i konsystencja potraw. Dlatego w moim leczo cukinia, papryka i inne warzywa są chrupiące i zarazem miękkie. Wszystkie składniki staram się kroić na niezbyt małe kawałki i dodawać do garnka w odpowiednim momencie. Dzięki temu w gotowym leczo wszystkie warzywa są „w sam raz”.

A teraz do dzieła:

  1. W dużym garnku rozgrzewam łyżkę smalcu lub oleju roślinnego i smażę na nim pokrojoną w paski cebulę.

  2. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodaję pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w talarki.

  3. Po ok. dwóch minutach dodaję do garnka pokrojoną w kilkucentymetrowe paski paprykę.

  4. Wszystkie te składniki podsmażam na dość mocnym ogniu cały czas mieszając. Jeżeli na dnie garnka zaczyna się coś przypalać nie ma powodu do nerwów – już za chwilę sok z pomidorów i innych warzyw zamieni skwierczącą zawartość w leczo i to co przypaliło się na dnie stanowić będzie świetny dodatkowy smaczek.

  5. Następnie do garnka dodaję dwie puszki pomidorów, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich.

  6. Kiedy całość zacznie się gotować dodaję pokrojoną w miej więcej jednocentymetrową kostkę cukinię, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka.

W trakcie gotowania trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiedniej konsystencji leczo, które nie jest zupą, tylko daniem zawierającym warzywa w sosie. Nie denerwuj się nawet jeżeli sos nie przykrywa całej zawartości garnka. Leczo świetnie smakuje z kromką chleba lub z ryżem.

leczo

SMACZNEGO!

Leczo według czytelników

Pod przepisem zebrało się już ponad 200 komentarzy, a wśród nich sporo ciekawych informacji, porad i pomysłów. Żal marnować tyle fajnych wiadomości, szczególnie że często znikają gdzieś gdzieś daleko na dole w momencie pojawienia się nowych. Postanowiłem zatem te najciekawsze spisywać w formie listy:

  • Kristof – Dodam od siebie zamiast smalcu czy oleju dobrej jakości oliwa z oliwek jest zdrowsza a pomidory i paprykę obieram ze skórki
  • Tynami – Troche improwizowałam i zrobiłam z kabaczka, oraz dodałam marchewke podsmazona na oleju
  • ulalee – Robię tak samo, jedynie niekiedy zamiast kiełbaski daję serdelki, uprzednio podsmażone
  • paula – ja cukini nie obieram ze skórki, mieszam żółtą i zieloną odmiane co daje ciekawe doznania estetyczne
  • basik – Jako, że muszę jeść raczej lekkostrawnie, jest bez smażonej cebuli i boczku, dodaję mnóstwo papryki, pomidorów, pieczarki, cukinię, kostkę rosołową, cząber pięknie dodaje smaku, paprykę mieloną, przecier, sól, pieprz, dalej to się lekko dusi, aż zmięknie.
  • Małgosia o przechowywaniu leczo – Wkładasz leczo do słoiczka , zakręcasz (mocno na maxa). Wkładasz słoiczki do dużego garnka wyłożonego ściereczką na dnie , wlewasz trochę wody tyle aby słoiczki były zanurzone w niej na ok. 1/2 wysokości. Ja pasteryzuję od zagotowania tej wody +/- 30 minut. (Im dłużej tym lepiej jak twierdzi moja teściowa). Potem trzymam te słoiczki w lodówce – jeśli mam sporo miejsca , lub w spiżarce.
  • Lucy – Także lubimy, aby leczo zawierało kawałki (nierozplaskane) cukinii, dodajemy paprykę, pomidory.., wędlinę (można dać nawet parówki, jeśli ktoś nie lubi tłustej kiełbasy) zioła i mnóstwo zielonej pietruszki na samych końcu.
  • Adam – Trochę zmieniłem proporcje – mniej wędliny, więcej cukinii i dodałem chili, żeby podnieść „węgierskość”


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Skomentuj Pod przepisem mamy już 320 komentarzy!

oceny: 47, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

Ilość komentarzy: 320 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Witam, smak smakiem, a kalorie kaloriami. I dlatego właśnie zamiast smakowitej ( wszak tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku ) kiełbaski dodaję podsmażone na patelni kawałki piersi z kurczaka pokrojone na paseczki. Smakuje bardzo dobrze, ale czy to jest jeszcze leczo to tego nie wiem.

  2. Jednak wolę cukinie potrzeć na grubej tarce. Zawsze gotuję leczo tak długo dopóki nie mam jednolitej ciapki. Poniżej 3 dużych cukinii nie zaczynam robić leczo. :D . Co zrobić to takie dobre. Do leczo używam cukinie, pomidory, cebule, paprykę, pieczarki, boczek, i kiełbasę . Niebo w gębie.

    1. Czytamy ze zrozumieniem: ” jest to potrawa podobna do bigosu – motyw przewodni stanowi w nim kapusta” – kapusta jest podstawą w bigosie, nie w leczo :)

  3. Leczo jest super bajka ale przyznam się dorzuciłam trochę podsmażonych pieczarek i daje słowo wyszło rewelacyjne PYCHA. Polecam :)

  4. 5

    Leczo wyszło przepyszne i moi goście byli zachwyceni :). Oczywiście przepis ląduje w zeszycie i napewno zrobię je nie raz. Pozdrawiam serdecznie Magdalena

  5. Właśnie kończę 60-tke i postanowiłem zrobić coś czego nie robiłem życiu, czyli gotuję. to moja pierwsza potrawa dla rodziny i …… sukces wszyscy zachwyceni.
    Dodałem pokrojone kawałeczki piersi z kurczaka. SUUUUper !!
    Obym tylko nie został rodzinnym kucharzem :))

  6. Dodalam za szybko cukinię zamiast na samym koncu ale jest pokrojona na półtalarki ze skórką. Może będzie ok :-)

  7. Od kilkunastu lat nie mieszkam już w Polsce..I strasznie dopasowałam się kulinarnie do mojego „niepolskiego” meża i „niepolskich”dzieci …ostatnio chyba 20 lat temu jadłam leczo…ale z tego przepisu jest na prawde IDEALNE !!!!
    I przypomniało mi się tyle cudownych chwil z „tamtych czasów”…
    Wielkie Dzięki…jesteście wspaniali

  8. 5

    Jeśli ktoś nie lubi/nie może boczku lub kiełbasy, to fajnie podkręca smak dodatek wędzonej papryki w proszku. Czasem, gdy dobre pomidory są na wymarciu, psuję smak dodatkiem dobrego keczupu ;)

  9. 5

    Zaczyna się kolejny sezon cukiniowy i kolejny rok z rzędu sięgam po ten przepis:) Wg mnie najlepszy:) Pozdrawiam

  10. 5

    Robię identycznie, tylko dodaje jeszcze na koncu podsmazone pieczarki :)Z reguly robię na ogrodkowym kabaczku, ale ze jeszcze nie urósł, zakupilam dwie nieduze cukinie :) moje leczo jest zawsze mega geste i tresciwe, poniewaz uwielbiam je jeść z makaronem. W tym roku zrobię ciut wiecej i zawekuje :) bedzie jak znalazł na gorszy dzien :P a w piątek pierogi!

  11. 5

    Super przepis! Idealne proporcje :) Ja dodaję odrobinę sosu pomidorowego (ewentualnie łyżeczkę koncentratu).

  12. 4

    Trzeba dodawać pomidory na koniec bo inaczej cukinia będzie twarda. Pomidory są kwaśne i trzeba dodawać je na samym końcu.Zrobiłam według tego przepisu i było bardzo smaczne, ale cukinia jakby z innej bajki. Dopiero mama mi powiedziała, że pomidor jest kwaśny i trzeba go dawać na koniec bo wszystko po nim będzie już twarde.

    1. Ja zrobiłam według przepisu i było perfekcyjne …lubię nieco chrupką cukinię… A jak da się pomidory na końcu to może inne warzywa nie przejadą tak ich smakiem…

    1. Dokładnie! I jeszcze ludzie rozpowszechniają te bzdury. Dla dobra ogółu powinien zostać wykasowany komentarz Pana promującego smażenie na oliwie z oliwek.
      Otóż smalec za sprawą obecności nasyconych kwasów tłuszczowych jest dużo bardziej odporny na wysokie temperatury i powstaje zdecydowanie mniej rakotwórczych produktów rozpadu podczas smażenia, niż w przypadku tłuszczów o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych

  13. 5

    Witaj Tomku!Twojego bloga poleciłam młodszemu bratu, który od dziś należy do studenckiej braci, i chociaż ma kulinarne zacięcie i doświadczenie, nie zaszkodzi jeśli skorzysta z Twoich męskich, prostych, aczkolwiek smacznych przepisów, oczywiście zrobiłam małą dygresja co do mięsa i kiełbasy,które poleciłam zastąpić ulubioną studencką wedliną ;) tzn. parówką. Serdecznie dziękuję za super pomysły i smaczne dania, które każdy może zrobić korzystając z Twojej wiedzy.

  14. 5

    Uwielbiam Twoj przepis!!!!Jednak jest w nim pewna niescislosc, ktora uswiadomila mi kolezanka. Podeslalam jej ten przepis z zapewnieniem, ze na 100% bedzie pycha. Nie robila wedlug filmiku, nawet do niego nie zerknela, robila wedlug tego co napisales. Wlasnie odebralam telefon, ze cebula spalona a boczek obgotowany :DNa filmie najpierw smazysz boczek a potem dodajesz cebule ;) a w przepisie jest na odwrot ;)

  15. 5

    To był mój debiut z leczo, ale wyszło super, mimo nie trzymania się ściśle składników – osobiście nie lubię boczku i pominęłam go, a i tak wyszło pysznie :)

  16. 5

    Zrobiłam właśnie leczo z przepisu wyszło wyśmienite :-) jako że jestem na diecie to świetny przepis prosty i czytelny zrobiłam leczo na oleju kokosowy

  17. 5

    Ja zazwyczaj robię leczo nie na oleju ani na oliwie a na dobrym maśle – polecam, to nadaje wspaniałego kremowego posmaku całemu daniu. :)

  18. 5

    PRZE-PY-SZNE!!! Dziś zrobiłam wg powyższego przepisu i jest to najlepsze leczo jakie kiedykolwiek jadłam/robiłam :D Zdecydowanie polecam ten przepis!

  19. Ja pisze dlatego ze mnie rozbawil przepis czytelnika ,, ja musze lekko strawne zamiast boczku i cebuli, zamiast dodaje pieczarek ,, sorry ale mnie rozbawilo hehehe

  20. W życiu nie zrobiłam smacznego lecza, ale to mojego taty jest rewelacyjne. On podsmaża przyprawy. Na samym początku, kiedy można zrobić trochę miejsca na dnie garnka z cebulka, wsypuje całe mnóstwo papryki słodkiej i ostrej i je smaży.

  21. 5

    Omatkoboska, jakież to było pyszne! Część zjedliśmy od razu, a resztę zapakowaliśmy w słoik i zjedliśmy na biwaku. Zrobiłam bez słoniny i boczku, na oliwie. Najlepsze leczo na świecie! A nigdy za nim nie przepadałam, kojarzyło mi się z czymś paskudnym, do czego zmuszała mnie babcia. A tu takie zaskoczenie, coś wspaniałego :)

  22. 5

    Extra klasa,ja na koniec dodalam zielonego koperku a podczas dorzucilam 2 zabki czosnku-chlopaki zajadali sie jak nie wiem,a ja sie balam ze zrobilam za duzo!Prosze o kolejne przepisy,lubie eksperymentowac wiec chetnie cos wyczaruje,pozdrawiam z Francji :)

  23. 5

    Mój ulubiony przepis na leczo, odkąd go znalazłam zawsze do niego wracam w sezonie cukiniowym:) Dzisiaj robię ilość hurtową dla całej wielkiej rodziny i kuchnia już jest zastawiona warzywami (jak na straganie- hehe). Zobaczymy czy rodzince tak posmakuje jak mojemu mężowi i mnie:)

  24. 5

    Najlepszy przepis ma świecie. Nie nawiedziła lecza .rok temu dostałam cukinię szkoda było mi wyrzucić wiec szukałam odpowiedniego przepisu i trafilam tu. Nie żałuję leczo jest wyśmienite i ta cukinia chrupiąca .. pyszna….(Nie dodaje tylko boczku )

  25. O tak jeśli chodzi, o leczo to musi być jak, dla mnie tylko i wyłącznie z kiełbasą inaczej nie ma tego specyficznego smaku, jaki powinno posiadać leczo. Wspaniały przepis, na weekendzie z pewnością go wypróbuję.

  26. 5

    Chyba jednak wolę leczo w standardzie – z papryczką. Jakoś nie mogę się ostatnio przemóc do bakłażanów i cukiń ;/

  27. Do ilu dni wytrzyma w lodowce? Bo znowu tak od serca przedobrzyłam i wyszedł conajmniej obiad na 3 dni …

    1. ta potrawa wytrzymuje góra 1 dzień!!! Żebym nie wiem jaki sagan nagotowała znika tego samego dnia :-))) i dotyczy to wyłącznie leczo z przepisu Pan Tomka :-)

  28. 5

    Od 2 lat gotuję leczo z tym przepisem. Jest wspaniały. Nigdy nie jadłam lepszego leczo niż z tego przepisu :)Bardzo za niego dziękuję!

  29. 5

    Znałem trochę inny przepis, ale ten okazał się równie pyszny :) Dziękuję i dopisuję bloga do moich ulubionych :)

  30. Dokładnie takie leczo podaje w jesienne popołudnia na obiad w moim hoteliku. Jest doskonałe i pozwala rozgrzać się całemu ciału.

Czego szukasz?

css.php