Pesto z jarmużu

Dzisiaj proponuję alternatywę dla tradycyjnego pesto z bazylii i orzechów piniowych. Równie zielone i równie smaczne pesto z jarmużu i orzechów włoskich. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do makaronów czy smarowidło do kanapek.

Jarmuż zyskał miano najzdrowszych zielonych liści. Stał się nawet konkurencją dla szpinaku. A to za sprawą jego właściwości i bogatego składu. Zawiera silne przeciwutleniacze oraz jest cennym źródłem wapnia, żelaza, karotenu i witamin C i K. Jest bogaty w sulforafan (jest to związek o działaniu przeciwnowotworowym). W liściach jarmużu znajdziesz także sporo błonnika. Minusem jest trudna dostępność. Przy odrobinie szczęścia można go dostać na bazarkach, w dobrze zaopatrzonych warzywniakach czy supermarketach. Szukaj go w lodówce obok szpinaku, rukoli i innych sałat.

Czas przygotowania:

ok. 10-15 minut

Składniki

  • 300 g jarmużu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich – lekko uprażonych
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Pesto z jarmużu

Jak przygotować pesto z jarmużu?

  1. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia. Usuń twarde nerwy z liści i wrzuć do pojemnika blendera.

  2. Czosnek obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do jarmużu.

  3. Orzechy włoskie i oliwę dodaj do pozostałych składników. Miksuj pulsacyjnie do uzyskania gładkiej konsystencji.

    Pesto z jarmużu

  4. Pesto dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Całość miksuj dokładnie przy pomocy blendera przez chwilę, tak by smaki się połączyły.

Tak przygotowane pesto możesz przechowywać przez 2-3 dni w lodówce.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php