Koktajl jaglany z truskawkami

Kaszę jaglaną lubię za to, że ma mnóstwo zastosowań kulinarnych i w każdym wydaniu jest pyszna. Dziś proponuję koktajl jaglany z truskawkami. Polecam szklankę takiego napoju zarówno na początek dnia, jak i na lekki deser czy kolację. 

Koktajl nie dość, że jest pyszny to jeszcze zdrowy. Kasza jaglana ma mnóstwo dobroczynnych właściwości, dlatego warto włączyć ją do swojego codziennego menu. Truskawki także korzystnie wpływają na nasz organizm – zawierają sporo cennych witamin i składników.

Czas przygotowania:

10 minut

Składniki

  • 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki truskawek (mrożone, w sezonie świeże)
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • do podania – kilka truskawek

Koktajl jaglany

Wartości odżywcze

Kasza jaglana – posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest lekkostrawna i bardzo odżywcza. Obfituje w antyoksydanty – neutralizujące wolne rodniki. Jest zasadotwórcza, dlatego ważne jest wprowadzenie jej do codziennej zakwaszonej diety – niekorzystnej dla organizmu. Kasza jaglana wyróżnia się zawartością krzemionki, która utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.

Truskawka – posiada sporo witaminy C, więcej niż cytryna, czy grejpfrut. Już 10 dag owoców pokrywa dobowe zapotrzebowanie na witaminę C, która ułatwia organizmowi przyswajanie zawartego w nich żelaza. Truskawki chronią przed anemią i wzmacniają organizm. Dzięki witaminom z grupy B i magnezowi działają antydepresyjnie. Ponadto truskawki zawierają też sporo pektyn, usuwających nadmiar złego cholesterolu, oraz dużo przeciwutleniaczy, które mają zdolność neutralizowania substancji rakotwórczych.

Przygotowanie

  1. Truskawki (w sezonie wykorzystaj świeże truskawki, poza sezonem sięgnij po mrożone owoce) dokładnie umyj, usuń zielone szypułki.

  2. Ugotowaną kaszę umieść w pojemniku blendera. Dodaj truskawki i mleko. Wszystko zmiksuj, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego koktajlu.

  3. Jeśli koktajl jest za gęsty dolej więcej mleka. Do napoju dodaj łyżkę miodu i ponownie zmiksuj.

  4. Gotowy koktajl przelej do szklanki i wstaw do lodówki, aby się schłodził. Przed podaniem dorzuć kilka truskawek.

Koktajl jaglany

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php