Sajgonki

Sajgonki to jedna z najpopularniejszych specjalności kuchni azjatyckiej. Ogromną zaletą sajgonek jest to, że każdy może przygotować je w zupełnie inny sposób ze swoich ulubionych dodatków. Jest to danie bardzo proste, dlatego zachęcam do jego wypróbowania.

Azjatyckie roladki z papieru ryżowego pozostawiają duże pole do kulinarnego popisu. Do środka możesz napakować wszystko to na co tylko masz ochotę. Dziś polecam wersję z farszem z mięsa mielonego, warzyw, grzybów mun i makaronu ryżowego. Nadzienie doprawiłam sosem sojowym i rybnym. Sajgonki zawijane są specjalnym sposobem, podobnym do zawijania polskich krokietów, a na koniec smażone na głębokim tłuszczu, dzięki temu są złociste i chrupiące.

Sajgonki

Składniki

Sajgonki

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 3 łyżki grzybów mun
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 jajko
  • szczypta grubo zmielonego pieprzu
  • olej do smażenia

Sos

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku

Sajgonki

Przygotowanie

  1. Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu, następnie drobno go pokrój.

  2. Grzyby mun namocz w gorącej wodzie przez ok. 10 minut i posiekaj.

  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.

  4. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i startą marchewkę. Podsmaż. Dodaj mięso i smaż do momentu, aż zmieni kolor na brązowy. Patelnię zestaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.

  5. Do farszu dodaj makaron ryżowy, grzyby mun, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, pieprz, sos sojowy i rybny oraz roztrzepane jajko. Całość dokładnie wymieszaj.

  6. Na płaski talerz wylej ciepłą wodę, zanurz w niej arkusz papieru ryżowego i poczekaj chwilę aż zmięknie. Następnie papier ułóż na desce do krojenia. Na papier nałóż łyżkę farszu, złóż boki do środka i zawiń aby uzyskać rulon. Czynność powtórz do zużycia całego farszu.

  7. Gotowe sajgonki smaż kilka minut w dużej ilości rozgrzanego oleju, aż będą rumiane.

  8. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i podawaj do przygotowanych sajgonek.

Sajgonki

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php