zajadam.pl

Makaron ryżowy z kurczakiem

Makaron ryżowy z kurczakiem

Makaron ryżowy to szybka i pyszna potrawa przygotowana w woku lub na jednej patelni w zaledwie kilka minut. Połączenie makaronu, soczystego kurczaka z orientalnym sosem tworzy fantastyczną całość, która zachwyci niejednego miłośnika azjatyckiej kuchni.

Makarony to zawsze dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Bardzo często przyrządzam dania makaronowe, modyfikując składniki w zależności od tego, co mam akurat w lodówce. Zachęcam Cię do eksperymentowania i zabawy z własnymi kompozycjami warzyw, przypraw i stworzenia własnej wersji. Więcej przepisów na makaron znajdziesz tutaj.

Składniki:

  • 400 g filetów z piersi kurczaka
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 50 g pora
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Filet piersi kurczaka pokrój w kostkę i umieść w misce.

  2. Dodaj olej, posiekaną drobno papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę i sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na ok. 1 godzinę.

  3. Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

  4. Kurczaka podsmaż na patelni. Dodaj ugotowany makaron i sos sojowy. Wszystkie składniki wymieszaj i smaż razem ok. 2-3 minuty.

  5. Na koniec dodaj por pokrojony w krążki i smaż jeszcze 1-2 minuty.

Skomentuj

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php