zajadam.pl

Makaron z klopsikami

Makaron z klopsikami

Kuchnia włoska słynie z bogactwa smaków i aromatów. Bazuje przede wszystkim na dobrych jakościowo produktach. Jednocześnie jest prosta, szybka i łatwa w przygotowaniu. Sztandarowym włoskim daniem jest makaron z klopsikami w sosie pomidorowym.

To doskonała propozycja na leniwy, pyszny obiad dla całej rodziny. W klasycznej wersji składa się z makaronu, klopsików z mięsa mielonego i aromatycznego sosu pomidorowego. Przepis wzbogaciłam o wstążki z cukinii i świeże pomidory.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 duża cukinia
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek
  • ok. 50 g sera np. parmezanu
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, suszone zioła

Przygotowanie

  1. Cukinię pokrój na cienkie i długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw, posól i odstaw żeby zmiękły. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.

  2. Przygotuj klopsiki – do zmielonego mięsa dodaj sól, pieprz, trochę suszonych ziół i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

  3. Makaron ugotuj al dente według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odstaw.

  4. Z mięsa uformuj dłońmi klopsiki i usmaż w niedużej ilości tłuszczu na złoto-brązowy kolor, na rozgrzanej mocno patelni.

  5. Na patelni z klopsikami zrób miejsce i dodaj posiekany ząbek czosnku, passatę pomidorową i pokrojone pomidorki, dodaj oliwy, dopraw solą i pieprzem.

  6. Następnie na patelnię dodaj ugotowany makaron, wstążki cukinii i łyżkę oliwy. Podsmaż 2 minuty.

  7. Danie podawaj posypane startym serem np. parmezanem.

Skomentuj

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php