zajadam.pl

Spaghetti alla putanesca

Spaghetti alla putanesca

Spaghetti alla putanesca to danie, które wywodzi się z kuchni neapolitańskiej . W wersji podstawowej składa się z pomidorów, oliwy z oliwek, czosnku, czarnych oliwek, kaparów i oregano. Częstym dodatkiem są również bardzo słone fileciki z sardeli, czyli anchois.

Coś ekspresowego i bardzo smacznego zarazem. Wystarczy kilka dobrej jakości składników i w 15 minut na stole może pojawić się tak zjawiskowe danie, które pozwala poczuć się jak na włoskich wakacjach.

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g czarnych oliwek
  • 50 g filetów anchois
  • 50 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść liści bazylii

Przygotowanie

  1. Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

  2. Przygotuj sos – na patelni rozgrzej oliwę z oliwek wrzuć drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Podsmaż.

  3. Dodaj anchois, smaż mieszając do momentu, aż fileciki zaczną się rozpadać.

  4. Na patelnię dorzuć pomidorki koktajlowe i oliwki. Wlej 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. Patelnię przykryj i gotuj przez 2-3 minuty.

  5. Do sosu na patelni dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  6. Posyp startym parmezanem i listkami świeżej bazylii.

Skomentuj

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php