Bigos myśliwski

Bigos to tradycyjna potrawa znana w każdym polskim domu. Ilu kucharzy tyle samo różnych wersji przepisu. Jednym z nich jest bigos myśliwski, który wyróżnia się swoim smakiem i aromatem. Koniecznie sprawdź poniższy przepis na tę wyjątkową potrawę i spróbuj przyrządzić ją we własnej kuchni.

Smak bigosu zależy w dużym stopniu od jakości i różnorodności dodanych mięs i wędlin. Podstawą bigosu myśliwskiego są takie gatunki mięsa jak: wieprzowina, trochę wędzonki i kiełbasa myśliwska. Smak całej potrawy wzbogacają dodatkowo suszone grzyby i śliwki oraz owoce jałowca.

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g boczku wędzonego
  • 300 g kiełbasy myśliwska
  • 150 g suszonych śliwek bez pestek
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 400 ml bulionu
  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju lub smalcu
  • przyprawy – 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 6 ziaren jałowca, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka cukru, sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Grzyby namocz przez ok. godzinę w 500 ml zimnej wody. Ugotuj, a następnie pokrój (zachowaj wywar).

  2. Suszone śliwki przekrój na połówki zalej czerwonym winem i odstaw do namoczenia.

  3. Kiełbasę i boczek pokrój na 1 cm kawałki, mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm, a cebulę obierz i posiekaj.

  4. Kapustę kiszoną pokrój w krótsze wstęgi (jeśli jest zbyt kwaśna, opłucz w zimnej wodzie i dokładnie odciśnij).

  5. Kapustę umieść w garnku i zalej połową bulionu i wywarem z moczenia grzybów. Gotuj razem z przyprawami ok. 30 minut.

  6. W szerokim rondlu rozpuść smalec, dodaj pokrojone i przyprawione mięso oraz  boczek i smaż na rumiany kolor.

  7. Dodaj cebulę i podsmaż, aż się zrumieni.

  8. Podlej resztą bulionu, dodaj śliwki, namoczone grzyby i duś do miękkości. Pod koniec dodaj kiełbasę .

  9. Kiedy mięso będzie miękkie dodaj je do gotującej się kapusty i duś ok. 2 godziny.

  10. Na koniec gotowania sprawdź czy bigos jest odpowiednio słony. Dopraw solą, pieprzem i łyżeczką cukru (w razie potrzeby dodaj więcej do uzyskania pożądanego smaku).

  11. Bigos przestudź, odstaw w chłodne miejsce na noc. Kolejnego dnia odsmaż bigos przez ok. 20 minut.

przygotowania: 30 minut
czas wykonania: 120 minut
czas potrzebny: 150 minut
ilość porcji: 6
kuchnia polska
Obiad

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php