zajadam.pl

Bigos myśliwski

Bigos myśliwski

Bigos to tradycyjna potrawa znana w każdym polskim domu. Ilu kucharzy tyle samo różnych wersji przepisu. Jednym z nich jest bigos myśliwski, który wyróżnia się swoim smakiem i aromatem. Koniecznie sprawdź poniższy przepis na tę wyjątkową potrawę i spróbuj przyrządzić ją we własnej kuchni.

Smak bigosu zależy w dużym stopniu od jakości i różnorodności dodanych mięs i wędlin. Podstawą bigosu myśliwskiego są takie gatunki mięsa jak: wieprzowina, trochę wędzonki i kiełbasa myśliwska. Smak całej potrawy wzbogacają dodatkowo suszone grzyby i śliwki oraz owoce jałowca.

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g boczku wędzonego
  • 300 g kiełbasy myśliwska
  • 150 g suszonych śliwek bez pestek
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 400 ml bulionu
  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju lub smalcu
  • przyprawy – 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 6 ziaren jałowca, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka cukru, sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Grzyby namocz przez ok. godzinę w 500 ml zimnej wody. Ugotuj, a następnie pokrój (zachowaj wywar).

  2. Suszone śliwki przekrój na połówki zalej czerwonym winem i odstaw do namoczenia.

  3. Kiełbasę i boczek pokrój na 1 cm kawałki, mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm, a cebulę obierz i posiekaj.

  4. Kapustę kiszoną pokrój w krótsze wstęgi (jeśli jest zbyt kwaśna, opłucz w zimnej wodzie i dokładnie odciśnij).

  5. Kapustę umieść w garnku i zalej połową bulionu i wywarem z moczenia grzybów. Gotuj razem z przyprawami ok. 30 minut.

  6. W szerokim rondlu rozpuść smalec, dodaj pokrojone i przyprawione mięso oraz  boczek i smaż na rumiany kolor.

  7. Dodaj cebulę i podsmaż, aż się zrumieni.

  8. Podlej resztą bulionu, dodaj śliwki, namoczone grzyby i duś do miękkości. Pod koniec dodaj kiełbasę .

  9. Kiedy mięso będzie miękkie dodaj je do gotującej się kapusty i duś ok. 2 godziny.

  10. Na koniec gotowania sprawdź czy bigos jest odpowiednio słony. Dopraw solą, pieprzem i łyżeczką cukru (w razie potrzeby dodaj więcej do uzyskania pożądanego smaku).

  11. Bigos przestudź, odstaw w chłodne miejsce na noc. Kolejnego dnia odsmaż bigos przez ok. 20 minut.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php