zajadam.pl

Bigos myśliwski

Bigos myśliwski

Bigos to tradycyjna potrawa znana w każdym polskim domu. Ilu kucharzy tyle samo różnych wersji przepisu. Jednym z nich jest bigos myśliwski, który wyróżnia się swoim smakiem i aromatem. Koniecznie sprawdź poniższy przepis na tę wyjątkową potrawę i spróbuj przyrządzić ją we własnej kuchni.

Smak bigosu zależy w dużym stopniu od jakości i różnorodności dodanych mięs i wędlin. Podstawą bigosu myśliwskiego są takie gatunki mięsa jak: wieprzowina, trochę wędzonki i kiełbasa myśliwska. Smak całej potrawy wzbogacają dodatkowo suszone grzyby i śliwki oraz owoce jałowca.

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g boczku wędzonego
  • 300 g kiełbasy myśliwska
  • 150 g suszonych śliwek bez pestek
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 400 ml bulionu
  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju lub smalcu
  • przyprawy – 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 6 ziaren jałowca, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka cukru, sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Grzyby namocz przez ok. godzinę w 500 ml zimnej wody. Ugotuj, a następnie pokrój (zachowaj wywar).

  2. Suszone śliwki przekrój na połówki zalej czerwonym winem i odstaw do namoczenia.

  3. Kiełbasę i boczek pokrój na 1 cm kawałki, mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm, a cebulę obierz i posiekaj.

  4. Kapustę kiszoną pokrój w krótsze wstęgi (jeśli jest zbyt kwaśna, opłucz w zimnej wodzie i dokładnie odciśnij).

  5. Kapustę umieść w garnku i zalej połową bulionu i wywarem z moczenia grzybów. Gotuj razem z przyprawami ok. 30 minut.

  6. W szerokim rondlu rozpuść smalec, dodaj pokrojone i przyprawione mięso oraz  boczek i smaż na rumiany kolor.

  7. Dodaj cebulę i podsmaż, aż się zrumieni.

  8. Podlej resztą bulionu, dodaj śliwki, namoczone grzyby i duś do miękkości. Pod koniec dodaj kiełbasę .

  9. Kiedy mięso będzie miękkie dodaj je do gotującej się kapusty i duś ok. 2 godziny.

  10. Na koniec gotowania sprawdź czy bigos jest odpowiednio słony. Dopraw solą, pieprzem i łyżeczką cukru (w razie potrzeby dodaj więcej do uzyskania pożądanego smaku).

  11. Bigos przestudź, odstaw w chłodne miejsce na noc. Kolejnego dnia odsmaż bigos przez ok. 20 minut.

Skomentuj

oceny: , śr. ocena:

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php