Pizza z mascarpone

Pizza z serem mascarpone to sposób na coś zupełnie niestandardowego. Ja osobiście piekę pizzę w domu przynajmniej raz w tygodniu. Zwykle w piątek lub sobotę. Od czasu do czasu postanawiam porzucić sos pomidorowy i wyczarować na drożdżowym placku coś niebanalnego.

Pomysł na użycie mascarpone zamiast sosu pomidorowego podsunęła mi dawno temu jedna z czytelniczek. W jej wersji jako dodatek miały pojawić się jeszcze krewetki, ale to zostawiłem sobie na później. Na razie udało się poeksperymentować z samym mascarpone i wyszło bardzo, bardzo fajnie. Choć muszę przyznać, że trzeba odważnie podejść do przyprawiania takiej pizzy, aby nie zabrakło w niej wyraźnego smaku.

Pizza z mascarpone

Czas przygotowania:

Na przygotowanie pizzy od A do Z zarezerwuj ok. 1 godzinę

Składniki pizzy

Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm.

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • 100-150 g serka mascarpone
  • 2 ząbki czosnku
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 50 g startego żółtego sera
  • przyprawy: czarny pieprz, suszony rozmaryn

Wykonanie pizzy

  1. Ciasto musi wyrastać przez pół godziny, więc zacznij właśnie od niego. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę.

  2. Ciasto początkowo wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć w miarę zwarta masa, wyrabiaj rękoma do uzyskania sprężystej kuli.

  3. Wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

  4. Kiedy już wyrośnie rozprowadź je przy pomocy dłoni na blaszce i zajmij się dodatkami.

  5. Ser mascarpone wymieszaj z posiekanym drobno lub wyciśniętym czosnkiem. Lekko posól i dodaj świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Tak przygotowaną masę rozsmaruj równomiernie na cieście.

  6. Pomidorki pokrój w połówki lub ćwiartki i poukładaj na mascarpone z czosnkiem.

  7. Cebulę pokrój w cienkie piórka i posyp nimi całą pizzę.

  8. Następnie posyp pizzę niezbyt dużą ilością startego żółtego sera.

    Pizza z mascarpone

  9. Tak przygotowaną pizzę oprósz jeszcze przyprawami: rozmarynem i odrobiną pieprzu, i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 225 stopni C przez 12-15 minut. Pizza będzie gotowa, kiedy jej spód zacznie się rumienić. Możesz też upiec pizzę w maksymalnej temperaturze piekarnika (czyli np. 250 st. C), na najniższej półce przez ok. 7-9 minut.

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska

Pizza z mascarpone

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 7 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 7 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php