Bataty faszerowane kaszą kuskus

Wariacji na temat batatów jest całkiem sporo. Na blogu znajdziesz już kilka przepisów, np. na pieczone bataty, puree czy zupę z tych smakowitych warzyw. Jednym z fajniejszych pomysłów na wykorzystanie słodkich ziemniaków jest faszerowanie ich swoimi ulubionymi dodatkami. Dziś postawiłam na bataty nadziewane kaszą kuskus i pomidorami.

To wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu danie. W czasie kiedy bataty znajdują się w piekarniku, zabieram się za przyrządzenie farszu. Potem wystarczy tylko wydrążyć gorące słodkie ziemniaki i napakować nadzienie do środka.

Faszerowane bataty świetnie sprawdzają się jako pożywny obiad. Są pyszną, zdrową i kolorową potrawą, która syci na bardzo długo.

Bataty z kaszą kuskus

Składniki

  • 2 bataty
  • 2 małe pomidory
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy kuskus
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano i kurkumy, po 1/4 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ostrej papryki
  • natka pietruszki do podania

Bataty z kaszą kuskus

Przygotowanie

  1. Bataty dokładnie wyszoruj i przekrój wzdłuż na dwie części. Słodkie ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprósz solą. Piecz przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu wyjmij miąższ łyżeczką pozostawiając ok. 1 cm brzegów warzyw. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki i odstaw.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Podsmaż 2-3 minuty, następnie dodaj pokrojony miąższ z upieczonych batatów.

  3. Składniki dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Smaż mieszając co jakiś czas przez ok. 5 minut.

  4. Dodaj ugotowaną kaszą kuskus, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  5. Farsz nałóż do upieczonych połówek batatów. Skrop oliwą z oliwek. I wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.

  6. Pieczone bataty z nadzieniem serwuj posypane posiekaną natką pietruszki.

Bataty z kaszą kuskus

Przepis bardzo łatwo możesz zmodyfikować. Składniki wymieniaj dowolnie, np. kaszę kuskus zamień na jaglaną, dorzuć ulubione przyprawy, zioła i więcej warzyw. Eksperymentuj ze smakiem, a za każdym razem powstanie danie w nowej odsłonie.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php