Gołąbki z kapusty włoskiej

Gołąbki to klasyka polskiej kuchni. Ilu kucharzy tyle samo wersji przepisu. Każdy ma swój sposób gotowania, swoje smaki i dodatki. Powstało już tak wiele receptur na to tradycyjne danie, że trudno wskazać jedną najprawdziwszą.

Co do tego, że kapusta w zawijańcach być musi nie ma żadnych wątpliwości, ale już co do tego jaki rodzaj kapusty ma się w nich znajdować zdania są podzielone. Do wyboru biała kapusta, kapusta włoska lub pekińska. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza gryczana oraz dodatki, takie jak cebula, grzyby i przyprawy. Na blogu prezentujemy także z wersję przepisu na gołąbki wegetariańskie – z dodatkiem tofu.

Tym razem klasyczny farsz skomponowany z białego ryżu i mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem podsmażonej cebuli zawijam w kapustę włoską, dzięki temu są one miękkie i delikatne. Gołąbki serwuję z domowym sosem pomidorowym. Taki zestaw to sposób na pyszny, domowy obiad dla całej rodziny.

Składniki

Gołąbki:

  • 1 główka kapusty włoskiej średniej wielkości
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 400 g ryżu
  • 1,5 l bulionu/rosołu/wody
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Sos:

  • 2 puszki pomidorów pokrojonych bez skórki (800 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Z kapusty wytnij twardy głąb. Następnie zanurz główkę na 10 minut w garnku z gotującą się wodą. W tym czasie kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co pozwoli łatwo zawijać gołąbki.

  2. Ryż ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

  3. Na oleju podsmaż na złoto drobno poszatkowaną cebulę.

  4. W dużej misce wymieszaj mięso z wystudzonym ryżem i cebulą. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.

  5. Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielaj liście i odkrój twarde części.

  6. Na każdy liść nałóż mięsne nadzienie i formuj gołąbki (tak jak krokiety).

  7. Kilka liści (tych najmniejszych i porwanych zostaw do wyłożenie dna garnka).

  8. Gołąbki układaj w garnku, zalej bulionem i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę.

  9. Przygotuj sos – w garnku rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmaż przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory. Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj suszone oregano. Wymieszaj i spróbuj (dodaj ewentualnie jeszcze trochę soli, pieprzu i cukru według uznania).

  10. Po ugotowaniu gołąbki wyjmij z garnka i podawaj na ciepło z przygotowanym sosem pomidorowym.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 40 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 6 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 6 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Boshy1984 says:

    Zrobiłam pierwszy raz gołąbki z włoskiej kapusty właśnie z tego przepisu. Wyszły bardzo smaczne, muszę przyznać że wloska kapusta jest smaczniejsze, delikatniejsza niż zwykła kapusta. Dodałam do mięsa i do zalewy pomidorowej koperek podbił smak. Przepis trafia do moich ulubionych przepisów na smaczne dania.

  • Aga says:

    A po co ta śmierdząca oliwa z oliwek ? Mamy swój rodzimy, tani olej rzepakowy , zdrowszy od tej oliwy.

  • Marta says:

    Wszystko robię tak jak w przepisie, moja jedyna modyfikacja to starta surowa cebula do farszu, bo tak robi moja mama i babcia :)

  • Marzena says:

    Dziękuję za ten dobrze opisany przepis. Mój debiut gołąbkowy zaliczony sukcesem. Gołąbki pyszne, na pewno będę robić.

  • Ania says:

    piekne…wlasnie zrobilam i gotuję je juz 3 godziny!! dlaczego? nadmienie ze trzymalam we wrzatku kapuste 10 minut!

    • Boshy1984 says:

      Trzy godziny gotuje pani gołąbki w życiu nie spotkałam się z czymś takim. Po trzech godzinach gotowania, kapusta by się rozgotowala na mamalyge. Dziwna sprawa

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php