zajadam.pl

Pulpety z mięsa indyka w sosie dyniowym

Pulpety z mięsa indyka w sosie dyniowym

Kolejny pomysł na wykorzystanie dyni w swojej kuchni. Tym razem jest to danie obiadowe – klopsiki z mielonego mięsa indyka w pikantnym sosie dyniowym.

Dynia to warzywo, które świetnie sprawdza się jako podstawa dipów i sosów. Dziś pokażę Wam jak przygotować na bazie puree dyniowego sos o wyrazistym smaku. Wzbogacony o pikantne nuty – imbiru, czosnku i chili oraz o aromatyczne mleczko kokosowe, które nadaje także kremową konsystencję. Sos możecie podać z klopsikami mięsnymi, ale również z makaronem, kaszą czy ryżem.

Składniki

Klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 mała cebula starta na tarce o małych oczkach
  • 1 jajko
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1-2 łyżki oleju do podsmażenia

Sos dyniowy:

  • 4 łyżki pure z dyni
  • 200 ml mleczka kokosowego lub śmietany 30 %
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • 400 g kaszy, np. pęczak lub gryczanej
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i podsmaż posiekany czosnek, chili i imbir.

  2. Dodaj puree z dynii i mleko kokosowe lub śmietanę.

  3. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Gotowy sos odstaw.

  4. Przygotuj klopsiki – bułkę zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw do namoczenia na ok. 10 minut.

  5. Do większej miski włóż zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. Z masy przy pomocy dłoni uformuj kulki.

  7. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk uformowanych pulpetów.

  8. Smaż, aż uzyskają złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż je na patelnię z sosem dyniowym.

  9. Patelnię przykryj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. W razie potrzeby dodaj do sosu odrobinę wody gdyby był za gęsty.

  10. Klopsiki w sosie dyniowym podawaj z ulubioną kaszą, np. pęczak lub gryczaną. Na koniec danie posyp posiekaną natką pietruszki.

Skomentuj

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php