Jak przyrządzić szparagi?

Sezonowe produkty to świetny sposób na urozmaicenie swojego codziennego menu. Dzięki sezonowym warzywom możesz zaszaleć w kuchni wprowadzając różnorodne smaki. Właśnie rozpoczynają się najsmaczniejsze miesiące w roku. Na szczególną uwagę zasługują teraz szparagi.

Szparagi dostępne są stosunkowo krótko. Sezon trwa od przełomu kwietnia do czerwca, dlatego spiesz się, by cieszyć się ich smakiem. Poza walorami smakowymi posiadają także sporo cennych wartości odżywczych. Warzywa są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, wapń, fosfor, potas, witaminy C i E, beta-karoten oraz błonnik.

Do wyboru, do koloru…

Możemy spotkać trzy rodzaje szparagów: najpopularniejsze są szparagi zielone, które są delikatne, aromatyczne i wyraziste w smaku. Bardziej łykowate i grubsze są szparagi białe. Najrzadziej spotykane są szparagi fioletowe, o słodkim smaku i bardzo intensywnym zapachu.

Jak kupować szparagi?

Świeże, jędrne warzywa to gwarancja dobrego smaku potrawy. Jak wybrać te najlepsze? Świeże szparagi mają zamknięte główki, połyskującą skórkę, a ich łodyga nie może być zbyt mocno zdrętwiała, lekko naciśnięta powinna puścić sok.

Szparagi

Jak przygotować szparagi?

Przygotowując szparagi zaczynamy od ich umycia pod zimną wodą. Białe szparagi należy obrać, zaczynając 3-4 cm poniżej główki, aż do końca pędu. Szparagi obieramy dokładnie i dość grubo, aby usunąć stwardniałe części (inaczej warzywa są niesmaczne i gorzkie). Zielone i fioletowe szparagi są delikatniejsze niż białe, dlatego wystarczy je tylko umyć i odłamać zdrewniałe końcówki.

Gotowanie szparagów

Szparagi najlepiej jest gotować w wysokim garnku w pionowej pozycji, tak aby główki wystawały ponad poziom wody. Można dodatkowo związać je luźno nitką lub cienkim sznurkiem, by równo się gotowały. Zielone szparagi gotują się krótko (do 5 minut). Białe i fioletowe należy gotować nieco dłużej (ok. 10–15 minut) do momentu, aż widelec będzie łatwo się w nie wbijał. Im łodygi szparagów są cieńsze, tym krócej gotujemy. Po ugotowaniu szparagi należy delikatnie odsączyć z wody. Szparagi można także gotować na parze, piec, dusić na maśle lub grillować.

Białe szparagi

Szparagi na talerzu

Sezon na szparagi w pełni. Kiedy zaopatrzysz się już w odpowiednią ilość tych smakowitych warzyw możesz zrobić z nich takie cuda: risotto ze szparagami i gorgonzolą, pizza focaccia ze szparagami, pizza ze szparagami czy tarta ze szparagami i pomidorami. Szparagi z pewnością staną się inspiracją do stworzenia wielu pysznych dań.

Risotto ze szparagami

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php