zajadam.pl

Barszcz biały

Barszcz biały

Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą ląduje tradycyjnie na moim świątecznym stole. Bez tej niezwykle aromatycznej zupy z dużą ilością majeranku nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Dziś proponuję przepis na barszcz na zakwasie z chrzanem i kiełbasą.

Barszcz biały często mylony jest z żurkiem. Obie zupy mają podobne składniki, wygląd i sposób przygotowania. Czym zatem się różnią? Na biały barszcz zakwas przygotowuje się na bazie mąki pszennej, zaś na żur na bazie mąki żytniej.

Czas przygotowania

Przygotowanie zupy zajmuje ok. 40 minut.

Składniki

  • ok. 2 l wody
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 białe kiełbasy (ok. 400 g)
  • 1/3 butelki zakwasu na barszcz biały (ok. 170 ml)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 suszone grzyby
  • 2-3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • suszony majeranek
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • do podania: 4 jajka ugotowane na twardo

Barszcz biały

Przygotowanie

  1. Do garnka z 2 litrami zimnej wody włóż pokrojony w plastry boczek, zagotuj. Gotuj przez około 15 minut na małym ogniu.

  2. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo i pokrój na ćwiartki.

  3. Do garnka dodaj białą kiełbasę. Następnie dorzuć chrzan, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie.

  4. Do tak przygotowanej bazy wlej dobrze rozmieszany zakwas. W razie potrzeby dodaj większą ilość zakwasu, aż do uzyskania pożądanego smaku.

  5. Do zupy dodaj lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem do smaku i słuszną ilością majeranku.

  6. Śmietanę rozrób w szklance. Dodaj kilka łyżek zupy, dokładnie wymieszaj. A potem wlej powoli do barszczu, cały czas mieszając. Zupę trzymaj jeszcze chwilę na ogniu.

  7. Barszcz biały podawaj z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

Barszcz biały

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Cały ten przepis nie pasuje do prawdziwego kucharza . Po pierwsze jeśli to ma być biały barszcz np. wielkanocny to nie może być tam wędzonego boczku czy innej wędzonki, to raczej pasuje do żurku. Zamiast tego boczku można dać porcje rosołową. Dalej może być jak w opisie, z tym że przyprawy dajemy na początku gotowania i bez grzybów, to nie barszcz wigilijny.

  2. Witam.
    Bardzo dobry przepis. Robiłem już kolejny raz. Coś wspaniałego!!! Zmodyfikowałem tylko chrzan świeży na chrzan ze słoiczka i dałem więcej zakwasu bo lubię ten wyrazisty smak. I od siebie dałem dodatkowo ziemniaki kostkę. Uwielbiam tą zupkę i nie tylko w święta lecz normalnie na co dzień. Gotuję ciągle i lubię od czasu do czasu podeprzeć się jakimś fajnym pomysłem, przepisem.
    A ten jest super i polecam każdemu!!! Na prawdę warto zrobić. Super. Jak dla mnie osobiście to rewelacja!!!
    Jeszcze raz polecam każdemu!!!!!
    Dziękuję serdecznie!!!!!!!!

  3. A gdzie swierzy koperek?który nadaje niesamowity smak zupie. Osobiście dodaje jeszcze smażony bekon w kawałkach i cebulkę.
    Później smażę kawałki ziemniaków ktore mozna podawac oddzielnie posypane bekonem, cebulka i koperkiem…ewentualnie wymieszać to wszystko razem. Polecam!.

Czego szukasz?

css.php