zajadam.pl

Botwinka z jajkiem

Botwinka z jajkiem

Botwinka, czyli znakomita wiosenno – letnia zupa z młodych liści i korzenia buraka to danie, którego nie może zabraknąć o tej porze roku. Zupa jest szybka i banalnie prosta w przygotowaniu, a do tego lekka.

Zazwyczaj botwinkę podaję z młodymi ziemniakami lub jajkiem ugotowanym na twardo. Tym razem jednak chciałbym zaproponować zupę botwinkę z jajkiem po benedyktyńsku. Jajko po benedyktyńsku to nic innego jak jajko w koszulce, z płynnym żółtkiem, które rozpływa się w zupie.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu jarzynowego
  • 2 pęczki botwinki (800 g)
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: koperek, jajko

Przygotowanie

  1. Marchewkę, pietruszkę i małe bulwy buraków obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.

  2. W garnku doprowadź bulion do wrzenia. Dodaj marchew, pietruszkę i buraki. Gotuj warzywa do miękkości, około 10 minut.

  3. Następnie dodaj posiekane liście i łodygi botwinki. Gotuj ok. 5 minut.

  4. Zupę dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj śmietankę i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

  5. Przygotuj jajko po benedyktyńsku – jajko wbij do miseczki/szklanki. W garnku zagotuj ok.1 l osolonej wody z 1 łyżką octu. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Zmniejsz ogień, woda nie powinna wrzeć. Gotuj przez ok. 2 – 2,5 minuty. Jajko wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.

  6. Zupę podawaj z jakiem w koszulce i posiekanym koperkiem.

Skomentuj

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php