zajadam.pl

Krupnik na wołowinie z kaszą perłową

Krupnik na wołowinie z kaszą perłową

Krupnik to klasyka naszej kuchni. To tradycyjna zupa, która jest idealna na sezon jesienno-zimowy. Odpowiednio rozgrzeje, nasyci i doda energii. Moja dzisiejsza wersja gotowana jest na wołowinie, dzięki temu ma wyrazisty i mocny smak. 

Krupnik wzbogacony jest solidną porcją warzyw korzeniowych – ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki, doprawiony liściem laurowym i zielem angielskim. Do tego tradycyjna kasza jęczmienna, którą możesz zastąpić swoją ulubioną odmianą. Jestem przekonana, że talerz takiej zupy wystarczy za cały, solidny posiłek.

Składniki

  • ok. 2,5 l wody
  • 400 g mięsa wołowego (szponder wołowy z kością)
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, pokrój na mniejsze kawałki, umieść w garnku i zalej 2,5 l wody. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotuj pod przykryciem przez około godzinę.

  2. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Gotuj ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj ok. 10 minut.

  3. Dorzuć przepłukaną kaszę jęczmienną i gotuj, aż składniki będą miękkie.

  4. Marchewkę, seler i pietruszkę wyjmij pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zupy.

  5. Krupnik dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Skomentuj

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php