zajadam.pl

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Dziś na blogu ląduje przepis na kremową zupę z pieczarkami w roli głównej. Pieczarkową w takim wydaniu lubię najbardziej – gęsta i bardzo aromatyczna. 

Potrzeba zaledwie kilka składników, by przygotować coś pysznego. Wystarczą pieczarki i cebula, które podsmażam, a następnie zalewam bulionem drobiowym. Na koniec zupę miksuję z dodatkiem śmietany na aksamitny krem. Doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem i serwuję posypaną natką pietruszki.

Składniki

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 ml śmietany 30 %
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji zupy

Zupa pieczarkowa

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, kilka większych sztuk pokrój na ćwiartki.

  2. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z masłem i wrzuć cebulę. Zeszklij.

  3. Dodaj grzyby i smaż, aż się zrumienią i odparuje puszczona przez nie woda (większe kawałki odłóż do dekoracji zupy).

  4. Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem drobiowym. Całość gotuj ok. 20 minut na małym ogniu.

  5. Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

  6. Zupę nałóż do talerzy i dodaj odłożone pieczarki oraz posiekaną natkę pietruszki.

Zupa pieczarkowa

Skomentuj

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php