Zupa z pieczonego czosnku

Ostatnio na obiad zaserwowałam przepyszną zupę z czosnku. Do jej przygotowania wybrałam czosnek pieczony, który nadaje potrawie wyjątkowego charakteru. Warzywo po upieczeniu zmienia swoje ostre oblicze. Ząbki czosnku po wyciągnięciu z piekarnika stają się łagodne, lekko słodkie i bardzo aromatyczne.

Do przygotowania zupy nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników. Są to produkty, które każdy ma w swojej kuchni na co dzień. Wystarczy kilka warzyw i podstawowe przyprawy. Czosnkową gotuję na bulionie drobiowym, ale równie dobrze sprawdzi się wywar z warzyw, zupa będzie delikatniejsza w smaku.

Kremy wszelkiej maści najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego czy domowych grzanek. Ja wybieram drugą opcję i zupę podaję z serowymi grzankami.

Zupa czosnkowa

Składniki

Zupa :

  • 1 duża główka czosnku
  • 1 l wywaru drobiowego
  • 1 mały seler (ok. 200 g)
  • 2 małe ziemniaki (ok. 200 g)
  • 2 cebule dymki
  • 125 ml śmietany 30%
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: kilka świeżych gałązek rozmarynu

Zupa czosnkowa

Przygotowanie

  1. Górę główki czosnku odetnij. Główkę (nie obieraj jej z łupiny) umieść w małym żaroodpornym naczyniu np. kokilku i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. ok. 20-30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.

  2. Cebulę, seler i ziemniaki obierz. Cebulę drobno posiekaj, a seler i ziemniaki pokrój w kostkę.

  3. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojone warzywa. Dodaj liście laurowe i ziarna pieprzu. Całość podsmaż przez ok. 5 minut.

  4. Do garnka dodaj upieczony i obrany z łupin czosnek. Całość zalej wywarem i gotuj przez ok. 20 minut.

  5. Garnek zestaw z ognia, wyjmij liście laurowe i ziarna pieprzu.

  6. Dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

  7. Zupę serwuj posypaną gałązkami świeżych ziół w towarzystwie ulubionych grzanek.

Zupa czosnkowa

Wszystkim fanom czosnkowego smaku polecam także przepis na zupę z czosnku oraz klasyczny sos czosnkowy.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php