zajadam.pl

Zupa grochowa

Zupa grochowa

Zimą warto sięgać po przepisy na treściwe i rozgrzewające potrawy. Gęsta i pożywna zupa z grochu to idealny pomysł na rozgrzewkę w chłodne dni.

Podstawą zupy są połówki grochu łuskanego, które nie wymagają długiego moczenia. Do zupy dodaję także inne warzywa – ziemniaki, cebulę, oraz marchewkę. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję majeranek, który nie tylko wzbogaca smak zupy, ale także wspomaga trawienie. Przyprawa ta jest niezastąpiona jako dodatek do dań z warzyw strączkowych.

Składniki:

  • 1 l bulionu jarzynowego
  • 300 g grochu łuskanego
  • 3 ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz majeranek do smaku
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie

  1. Groch zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na kilka godzin.

  2. Po wymoczeniu grochu, odcedź go, zalej świeżą wodą, dodaj sól i zagotuj. Gotuj pod przykryciem ok. 40 minut.

  3. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę.

  4. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, ziemniaki i marchew.

  5. Zalej bulionem jarzynowym, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj do momentu, aż jarzyny będą miękkie.

  6. Dodaj ugotowany groch i dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php