zajadam.pl

Zupa paprykowa

Zupa paprykowa

Gdy na zewnątrz coraz chłodniej świetnym pomysłem jest talerz rozgrzewającej zupy. Tym razem przygotowałam coś dla amatorów papryki. Kremową zupę paprykową z chrupiącymi grzankami.

Paprykę (zazwyczaj pieczoną) duszę z dodatkiem cebuli i czosnku. Podsmażone składniki wystarczy zalać bulionem, doprawić i zmiksować na gładki krem. Zupy o konsystencji kremu dają naprawdę wiele możliwości nie tylko jeśli chodzi o sposoby ich przygotowania, ale i dekorację. Zupę paprykową podaję z chrupiącymi grzankami.

Składniki:

  • 500 g czerwonej papryki
  • 1,5 l bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • sól, pieprz do smaku
  • na grzanki – pieczywo, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, sól

Przygotowanie

  1. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

  2. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.

  3. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek. Podsmaż.

  4. Dodaj pokrojona paprykę, podsmaż 2-3 minuty. Wlej bulion i zagotuj.

  5. Zmniejsz moc kuchenki i gotuj pod przykryciem, aż papryka będzie miękka.

  6. Zupę dopraw solą, pieprze, chili. Dodaj śmietankę i zmiksuj na gładki krem.

  7. Teraz czas na grzanki – kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.

  8. Grzanki podsmaż na patelni na złoty kolor.

  9. Posyp zupę grzankami i posiekaną natkę pietruszki.

Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php