Zupa z tofu, makaronem ryżowym i jajkiem

Proponuję dziś przepis na kolejną wariację azjatyckiego dania. Esencjonalny bulion z dodatkiem tofu, makaronu ryżowego i jajka. Przyrządzenie zupy jest bardzo łatwe, wymaga po prostu dość długiego gotowania tak jak nasz polski rosół.

Bulion gotuję na mięsie wołowym z dodatkiem włoszczyzny, opiekanej cebuli i imbiru oraz podprażonymi lekko przyprawami – anyżem, cynamonem, goździkami i pieprzem ziarnistym. Orientalnego smaku nadają właśnie przyprawy oraz niezbędnik kuchni azjatyckiej – sos sojowy i ostrygowy.

Bardzo ważnym składnikiem zupy są dodatki. Tutaj stosuję tofu, jajko ugotowane na twardo, makaron ryżowy, pomidorki koktajlowe, cebulę dymkę ze szczypiorkiem i grzyby mun. Całość obficie skrapiam olejem sezamowym.

Składniki (4-6 porcji)

  • 800 g mięsa wołowego z kością
  • 1 mała, obrana cebula
  • kawałek obranego imbiru (ok. 5 cm)
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 goździki
  • 2 laski cynamonu
  • ok. 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 dużego selera (ok. 200 g)
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 30 g suszonych grzybów mun
  • 100 g tofu
  • 50 g pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone na połówki
  • 3 cebule dymki ze szczypiorkiem

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby zalej 0,5 l zimnej wody i odstaw do namoczenia.

  2. Mięso wołowe z kością umieść w dużym garnku, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na dużym ogniu przez ok. 5 minut.

  3. Wylej gorącą wodę, przepłucz mięso i włóż je do czystego garnka, zalej ponownie 3 litrami zimnej wody i gotuj.

  4. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, które zbierz przy pomocy małego sitka.

  5. W tym momencie zmniejsz ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał.

  6. Po usunięciu szumowin do garnka wrzuć umyte i obrane wcześniej, warzywa – marchewki, pietruszkę, seler oraz kawałek kapusty włoskiej. Cebulę i imbir przypal nad ogniem (tak jak do rosołu) i dodaj do wywaru.

  7. Goździki, cynamon, anyż i pieprz podpraż lekko na suchej patelni, aby uwolniły cały swój aromat i umieść je w woreczku z gazy. Sakiewkę z przyprawami dorzuć do garnka (po ok. 30 minutach usuń ją z wywaru).

  8. Częściowo przykryj garnek z wywarem przykrywką i kontroluj temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Gotuj przez ok. 2.5 godziny.

  9. Po zakończeniu gotowania wyjmij mięso i warzywa przelej wywar przez sitko (można wyłożyć je dodatkowo gazą) do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.

  10. Do wywaru dodaj sól, cukier, sos sojowy oraz sos ostrygowy. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu.

  11. Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Następnie odcedź i przelej zimną wodą na sitku.

  12. Ugotuj także grzyby (ok. 3 minuty) w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedź i odstaw.

  13. Makaron przełóż do misek, dodaj pokrojone w kostkę tofu, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i jajka, pokrojoną w cienkie plasterki cebulę dymkę i posiekany szczypiorek. Dorzuć ugotowane grzyby.

  14. Składniki, skrop olejem sezamowym i zalej gorącą zupą.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php