zajadam.pl

Kiszone jabłka

Kiszone jabłka

Wrzesień to pora na wszelkiego rodzaju przetwory. Oprócz dżemów, konfitur i kompotów w moim domu pojawiają się kiszonki. Tym razem sięgam po jabłka. Przygotowanie kiszonych jabłek jest niezwykle proste w warunkach domowych. Wystarczą – słoik, woda, przyprawy i oczywiście owoce.

Eksperymentuj! Kiszone produkty są niezwykle wartościowe: wzmacniają odporność, regulują pracę układu trawiennego oraz ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu. Jeśli zaczynasz swoją przygodę z fermentacją to zachęcam do zapoznania się z tym wpisem – Fermentacja – jak zacząć?

Składniki:

  • 1 kg małych jabłek
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 litr wody
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • liście wiśni i czarnej porzeczki

Przygotowanie

  1. Na dnie słoja ułóż liście wiśni i czarnej porzeczki.

  2. Jabłka wyszoruj, pokrój na ćwiartki i ciasno układaj w słoiku, poszczególne warstwy dzieląc liśćmi.

  3. Zagotuj wodę z solą i cukrem. Dodaj goździki i liście laurowe.

  4. Jabłka zalej gorącą, ale nie wrzącą zalewą.

  5. Zakręć słoik, trzymaj w cieple przez 3 dni, następnie odstaw do spiżarni, piwnicy lub w inne chłodne miejsce.

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php