Kiszone rzodkiewki

Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta. Kisić można prawie wszystko. Tym razem sięgam po rzodkiewki. Przygotowanie kiszonych rzodkiewek jest niezwykle proste w warunkach domowych. Wystarczą – słoik, woda, przyprawy i oczywiście rzodkiewki.

Rzodkiewki po kilku dniach nabierają kwaśno-orzechowego smaku i są pyszne solo jako przekąska lub dodatek do kanapek czy sałatek. Zachęcam do eksperymentowania, bo kiszone produkty są niezwykle wartościowe: wzmacniają odporność, regulują pracę układu trawiennego oraz ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu.

Składniki

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę z solą, mieszaj aż sól się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia.

  2. Przygotuj rzodkiewki – usuń łodygi i liście, a rzodkiewki dokładnie wyszoruj.

  3. Na dnie dobrze umytego i sparzonego słoika ułóż – rzodkiewki, ząbki czosnku i przyprawy.

  4. Zalej przestudzoną solanką, przykryj gazą i dociśnij rzodkiewki (np. małym talerzykiem), żeby nie pływały po powierzchni.

  5. Odstaw rzodkiewki do kiszenia na np. na blacie w kuchni na kilka dni. Kiszonki powinny być gotowe po 3 dniach.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Jola says:

    Przepraszam, ale jestem laikiem w kwestii kiszonek. Czy przez 3 dni te rzodkiewki maja byc niezakrecone???

  • Olena says:

    Witam, swoja przygodę z kiszonkami chce zacząć własnie od kiszonych rzodkiewek. co mogę zrobić aby moje rzodkiewki przetrwały zimę? Po 3 dniach zakręcić i spasteryzować słoiki? czy może masz jakiś inny sprawdzony sposób?

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php