Pikle z ogórków

Pikle to nic innego jak warzywa, które zakonserwowane są w specjalnej marynacie. Wybór warzyw jest dowolny. Do słoika możesz napakować na co tylko masz ochotę. Dziś pokażę jak przygotować pikle z ogórków z dodatkiem papryczki chili.

Zalewa na bazie wody, octu i cukru nadaje warzywom odpowiedniego, charakterystycznego, kwaskowatego smaku, zaś dodatek papryczki chili i czosnku powoduje, że pikle są lekko pikantne. 

Chrupiące i soczyste pikle z ogórków stanowią doskonałą przekąskę. Sprawdzają się także świetnie jako dodatek do sałatek, koreczków czy kanapek.

Pikle z ogórków

Składniki

Warzywa i dodatki:

  • ogórki gruntowe – niezbyt duże, świeże i jędrne sztuki
  • papryczka chili (po jednej na każdy słoik)
  • 2-3 baldachy kopru razem z łodygami
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżki gorczycy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego

Zalewa:

  • 500 ml wody
  • 100 ml octu
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżki soli

Pikle z ogórków

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie umyj w zimnej wodzie i odsącz.

  2. Na dnie słoików ułóż – ząbki czosnku, baldachy kopru z łodygami, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz gorczycę.

  3. Do słoika włóż ogórki (układaj ciasno, pionowo). Dodaj papryczkę chili. Zwróć uwagę, żeby warzywa za bardzo nie wystawały.

  4. Składniki na zalewę umieść w garnku i zagotuj (cukier i sól muszą się rozpuścić).

  5. Gorącą zalewą napełnij słoiki i zakręć.

  6. Pasteryzuj w garnku z wrzącą wodą kilka minut. Na dnie garnka połóż czystą ściereczkę (zapobiega pękaniu słoików). Słoiki wstaw do garnka, zachowując odległość między nimi.

  7. Do garnka wlej gorącą wodę do 2/3 wysokości słoików. Doprowadź do wrzenia. Pasteryzuj około 10-15 minut na wolnym ogniu. Wieczka słoików powinny się uwypuklić.

  8. Słoiki wyjmij z garnka, jeszcze raz dokręć i postaw do góry dnem, aż przestygną. Po przestudzeniu sprawdź czy nakrętki się zassały.

  9. Pikle odstaw do spiżarni, piwnicy lub w inne chłodne miejsce. Po 2-3 tygodniach ogórki powinny być gotowe.

Pikle z ogórków

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php