Picklowane rzodkiewki w zalewie octowej

Moja ukochana małżonka nazywa mnie często Człowiekiem Słoikiem. Serio. :-) Bierze się to z faktu, że bardzo lubię eksperymentować i zarówno kupować różne dziwne produkty „zasłoikowane” jak i przygotowywać własnej roboty przysmaki, które następnie przechowuję właśnie w słoikach. Z tego powodu słoiki zajmują całkiem sporą część naszej lodówki.

I właśnie w tej słoikowej kolekcji pojawiły się niedawno przepyszne, pięknie różowe, chrupiące i idealnie kwaskowate rzodkiewki. Zalewa przygotowana m.in. z octu jabłkowego, czosnku i pieprzu, rewelacyjnie podkręca smak rzodkiewek, a dodane do całości cienkie piórka czerwonej cebuli czynią z tego słoikowego dzieła spektakularny dodatek do kanapek czy sałatek.

Jeżeli lubisz ogórki małosolne albo kiszone, to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu.

Składniki

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1/2 cebuli czerwonej

Na zalewę:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 ząbek czosnku – posiekany drobno
  • 1 łyżeczka ziarenek kolorowego pieprzu

Wykonanie

  1. Rzodkiewkę pozbaw natki, cebulę obierz ze skóry, a następnie oba warzywa pokrój na cieniutkie plasterki (np. przy pomocy mandoliny).

  2. Wodę i ocet wlej do garnka, dodaj czosnek, miód i przyprawy, a następnie doprowadź do wrzenia na dużym ogniu.

  3. Kiedy już zalewa się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj dalej przez ok. 5 minut

  4. Pokrojone warzywa umieć w słoiku i zalej gorącą zalewą.

  5. Słoik zamknij i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  6. Tak przygotowane rzodkiewki możesz spokojnie przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.

A tutaj możesz zobaczyć przepis w wersji wideo:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję