zajadam.pl

Grzanki z łososiem i pesto

Grzanki z łososiem i pesto

Grzanki na dobry początek dnia – to moja kolejna propozycja śniadaniowa. Chrupiąca kromka pieczywa skropiona oliwą extra vergine, a na niej gruba warstwa domowego pesto i plastry wędzonego łososia.

Opieczoną bagietkę obficie posmarowałam pesto miętowo-bazyliowym. Smarowidło ma charakterystyczny, świeży posmak, który bardzo lubię. W połączeniu z łososiem tworzy kompozycję doskonałą.

Jeśli chcesz więcej pomysłów na pyszne i pożywne śniadanie, zerknij na przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Znajdziesz tu wskazówki, jak zrobić smaczną jajecznicę, omlety, tosty czy kanapki.

Składniki

  • bagietka
  • 125 g łososia wędzonego na zimno (plasterki)
  • kiełki rzodkiewki
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka świeżych liści bazylii
  • 1 szklanka świeżych liści mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g płatków migdałowych
  • 70 g parmezanu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Grzanki z pesto i łososiem

Przygotowanie

  1. Przygotuj pesto – płatki migdałowe, ząbki czosnku, listki świeżej mięty i bazylii włóż do pojemnika blendera. Dodaj starty parmezan oraz oliwę z oliwek.

  2. Całość zmiksuj przy pomocy blendera na gęste, gładkie pesto.

  3. Bagietkę pokrój w kromki, skrop z obu stron oliwą z oliwek i podpiecz w opiekaczu do kanapek lub w piekarniku.

  4. Każdą kromkę posmaruj pesto, nałóż plasterki łososia i kiełki rzodkiewki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Grzanki z pesto i łososiem

Zobacz jak usmażyć perfekcyjnego łososia na patelni:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Skomentuj

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php