Sos holenderski

Klasyczny sos holenderski przygotowany jest z żółtek, masła i soku z cytryny z dodatkiem soli oraz pieprzu. Sos jest aksamitny, puszysty, delikatnie maślany, z wyraźną kwaskową nutą. Dziś pokażę jak zrobić taki sos we własnej kuchni.

Szczególnie dobrze komponuje się z gotowanymi warzywami – najbardziej znanym połączeniem są szparagi polane sosem holenderskim. Sos często serwowany jest z jajkami w różnych odsłonach czy z gotowaną rybą. Stanowi także bazę do przygotowania innych sosów, np. berneńskiego, maltańskiego czy muślinowego.

Składniki

  • 3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, biały pieprz do smaku

Sos holenderski

Przygotowanie

  1. Masło rozpuść w suchym garnku o grubym dnie, na średnim ogniu. Gdy masło się roztopi i lekko zagotuje, na wierzchu pojawi się piana. Zmniejsz ogień do minimum i przy pomocy łyżki cedzakowej zbierz biały nalot z masła. Uważaj, aby masła nie przypalić.

  2. W rondlu zagotuj wodę (woda do ok. 1/4 wysokości garnka).

  3. W mniejszym garnku lub w metalowej misce umieść żółtka, sok z cytryny, sól i pieprz, a następnie ustaw na garnku z gotującą się ma małym ogniu wodą (ważne, by mniejszy garnek/miska nie dotykała powierzchni wody).

  4. Żółtka ubijaj przy pomocy trzepaczki lub miksera na puszystą masę.

  5. Wciąż ubijając, stopniowo dodawaj rozpuszczone i ciepłe masło.

  6. Ubijaj na parze przez kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć, ale żółtka się nie zetną. Sos powinien być aksamitny, puszysty o konsystencji majonezu.

Sos holenderski

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php