Sos tatarski

Przygotowany samodzielnie sos tatarski jest o wiele lepszy niż jego sklepowy odpowiednik. Przyznaję, że zdarzało mi się korzystać z gotowca. Jednak po spróbowaniu sosu domowej produkcji kupny produkt poszedł w odstawkę.

Istnieje mnóstwo receptur. Zachęcam do stworzenia własnej wersji sosu. Bazą zawsze jest majonez – wybieram swój ulubiony (możesz użyć domowego majonezu). Do tego marynowane grzyby, ogórki kiszone, chrzan i musztarda. Mój sos wzbogacam o kapary i koperek. Całość doprawiam świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

Tak przygotowany sos tatarski będzie smakował wybornie z wędliną, mięsem i rybami. To także świetny dodatek do jaj ugotowanych na twardo, dlatego warto wziąć pod uwagę ten przepis przygotowując menu na nadchodzące święta wielkanocne.

Składniki

  • 200 ml majonezu
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 4 grzybki marynowane
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, biały pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku

Sos tatarski

Przygotowanie

  1. Kapary odsącz z zalewy i drobno posiekaj (odłóż część kaparów w całości do dekoracji). Ogórek i grzyby pokrój w drobną kostkę.

  2. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, musztardą i chrzanem.

  3. Wszystkie składniki wymieszaj, wsypując także 1 łyżkę posiekanego koperku.

  4. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny – spróbuj, w razie potrzeby możesz dodać jeszcze trochę musztardy lub chrzanu.

  5. Sos przełóż do naczynia, w którym go podasz i na koniec udekoruj odłożonymi kaparami i koperkiem.

Sos tatarski

Sos tatarski domowej produkcji możesz przechowywać w słoiku, w lodówce przez kilka dni.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php