zajadam.pl

Sos koperkowy

Sos koperkowy

Sosy wszelkiej maści sprawiają, że nawet najprostsze potrawy nabierają wyjątkowego smaku. Dziś proponuję bardzo aromatyczny sos koperkowy, który stanowi doskonałe dopełnienie wielu dań.

Tradycyjnie podawany jest do dań z ryb czy mięsa w zestawie z ziemniakami. Kto nie zna mięsa oblanego kremowym sosem z dużą ilością kopru? Klopsiki w sosie koperkowym to chyba jedno z najbardziej znanych połączeń. Domowy sos z koperkiem pasuje również do jajek ugotowanych na twardo czy gotowanych warzyw. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Czas przygotowania

ok. 20 minut

Składniki

  • 1 pęczek koperku
  • 250 ml buliony warzywnego
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Sos koperkowy

Przygotowanie

  1. Koperek drobno posiekaj. Do śmietany dodaj mąkę i delikatnie mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie połącz śmietanę z bulionem. Dodaj posiekany koperek.

  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek. Sos umieść w małym garnku, podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje.

  3. Jeśli sos jest zbyt gęsty możesz regulować jego konsystencję dolewając wody.

  4. Sos koperkowy dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sos koperkowy

Skomentuj Pod przepisem mamy już 30 komentarzy!

oceny: 13, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 30 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Właśnie podałem przepis teściowej. Zrobi go na odpust. Mam nadzieje, ze będzie smaczny. Uwielbiam koperek pod każda postacią.

  2. Super sos , latwy i szybki do zrobienia.
    Dodadlam do niego odrobine soku z cytryny , do lososia smakowal wspaniale.
    Dziekuje za ten przepis.

  3. 5

    Bardzo prosty przepis! Wyśmienity smak, tylko, że zamiast śmietany dałam gęsty jogurt naturalny i dodałam jeszcze 1 łyżkę mąki, aby był bardziej gęsty. Dlaczego jogurt? Ponieważ w Anglii nie udało mi się znaleźć dobrej śmietanki i mi się nie chciało pojechać do polskiego sklepu po nie :-)Jeszcze raz dziękuję za przepis :-)

  4. Sosik jest pyszny.wczoraj zrobilam taki sosik do pulpecikòw,yyhhh palce lizać:-)przepis jest the best.Kazdemu sie uda:-)

Czego szukasz?

css.php