zajadam.pl

Bułeczki śniadaniowe z posypką z ziaren

Bułeczki śniadaniowe z posypką z ziaren

Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami to jedne z najlepszych bułek jakie jadłam. W moim domu rozeszły się w mgnieniu oka, zanim zdążyły dobrze wystygnąć. Bułeczki są mięciutkie, puszyste, po prostu doskonałe.

Poszukując idealnego przepisu na bułki, wpadła mi w ręce receptura pochodzącą z książki O chlebie Elizy Mórawskiej. Bułeczki posłodzone są miodem i posypane dużą ilością ziaren – słonecznikiem, pestkami dyni, sezamem i czarnuszką. Możesz urozmaicić je swoimi ulubionymi dodatkami. Ich wykonanie jest łatwe i nie przysparza większych trudności. Polecam wszystkim, którzy zaczynają domowe pieczenie.

Bułki z ziarnami

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 10- 12 sztuk.

  • 25 g drożdży świeżych
  • 250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)
  • 250 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką wody
  • do posypania: pestki dyni i słonecznika, mak, sezam, kminek, czarnuszka itp.

Bułki z ziarnami

Przygotowanie

  1. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp cukrem i zalej 1/4 szklanki letniej wody (nie gorącą – zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży.

  2. Dodaj 2 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej i wody, mąkę orkiszową, miód, sól i roztopione masło. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto.

  4. Ciasto pozostaw w oprószonej mąką misce. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

  5. Wyrośnięte ciasto podziel na równe części i uformuj bułeczki, następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

  6. Przed pieczeniem wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą i posyp ziarnami.

  7. Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 12 minut.

Bułki z ziarnami

Skomentuj Pod wpisem mamy już 9 komentarzy!

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 9 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    1. tak, ale do lodówki najlepiej wstawić już uformowane bułki, tak że na drugi dzień po krótkim ogrzaniu w temperaturze pokojowej można je włożyć wprost do piekarnika :)

Czego szukasz?

css.php