zajadam.pl

Bardzo prosty przepis na bardzo dobry chleb

Bardzo prosty przepis na bardzo dobry chleb

Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień. Ale kto by na to miał czas przed emeryturą?

Z drugiej strony niekoniecznie mam ochotę na zagracanie kuchni automatem do pieczenia chelba – duże to, trzeba czyścić, rozkładać, składać, czekać całą noc na wyrośnięcie i upieczenie chleba…

Próbowałem już robić chleb w domu, ale skończyło się to dość poważnym poparzeniem dłoni i zapał „nieco” mi przeszedł. Na szczęście ostatnio trafiłem na ciekawy wpis na blogu Strawberries from Poland, w którym Ania podzieliła się bardzo fajnym przepisem na „Chleb dla opornych”. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia – z różnymi modyfikacjami – upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu. Od tamtej pory chleb według poniższego przepisu upiekłem już setki razy, a po nabraniu wprawy przygotowałem swój pierwszy zakwas do pieczenia chleba, dzieki któremu mogę piec chleb na zakwasie bez drożdży!

Podana przeze mnie ilość składników pozwala na upieczenie w dużej keksówce sporego bochenka chleba. Z połowy składników chleb wyjdzie pewnie po prostu niski, możesz ew. użyć mniejszej foremki.

Zobacz przepis w wersji wideo:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

 

Kurs pieczenia pizzy

Nauczę Cię jak w domowych warunkach upiec mistrzowską pizzę.

Kliknij tutaj i sprawdź szczegóły →

 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (za jednym razem zmieszałem też mąkę pszenną z mąką żytnią w stosunku mniej więcej 3 do 1 i też wyszło super)
  • 7 g drożdży suchych
  • dwie łyżeczki cukru
  • dwie płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki otrębów owsianych (w oryginalnym przepisie są to płatki owsiane – mi wyszło super i z jednym i z drugim składnikiem)
  • 400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
  • opcjonalnie przyprawy do smaku – raz użyłem dwóch łyżek oregano, dwa razy zrobiłem chleb bez dodatków – z przyprawami radzę eksperymentować wedle własnego uznania
  • nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy

Przygotowanie chleba

  1. Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok.

  2. Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami

  3. Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.

  4. Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.

  5. Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.

  6. Kiedy piekłem ten chleb po raz pierwszy, po wyjęciu z piekarnika odczekałem jakieś 15 minut, bo po prostu nie mogłem dłużej wytrzymać, i odkroiłem ciepłą jeszcze piętkę. To była najlepsza piętka chleba z masłem ever! Kolejne dwie świeże piętki odstąpiłem już swojej małżonce – nie wiem jak to rozwiążemy w przyszłości ;-)

  7. Niemniej jednak chleb najlepiej smakuje dopiero po ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień. Nie radzę zabierać się za krojenie świeżutkiego wypieku, bo może się po prostu rozlecieć.

chleb przepis

chleb przepis

Przepis jest tak łatwy i przyjemny w wykonaniu, że poważnie zaczynam obawiać się o los pobliskiej piekarni. Nawet dla mnie, dość leniwego w kuchni i bardzo ceniącego wygodę faceta, jest to super prosta sprawa.

Skomentuj Pod przepisem mamy już 863 komentarzy!

oceny: 161, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 863 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Właśnie upieczony. Piętka schrupana i zgadzam się z autorem – najlepsza piętka ever ;-)
    Ja zmieszałam mąkę pszenną i żytnią, dodałam siemię lniane.
    Instrukcja świetnie napisana, chleb prosty w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie.
    Naprawdę jeden z lepszych jakie jadłam.
    Dziękuję za przepis.

  2. Ten przepis jest fantastyczny! Dziekuję! Ja piekę z podwójnej porcji w średniej blaszce kwadratowej, dzielę na porcje, mrożę i mamy pieczywo na dwa tygodnie :) idealny jest z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych, mniam! Albo z czarnuszką lub sezamem na wierzchu
    Mam pytanie, czy ktoś może zna kaloryczność takiego chleba?

  3. Panie Tomku, bardzo się cieszę, że natrafiłam na ten przepis Chlebek jest prima sort! Prosty przepis, szybko się robi, a chlebek REWELACJA!
    Pozdrawiam serdecznie ☺️

  4. Witam, czy nie trzeba cukru dodać do drożdży przed wymieszaniem wody z mąką. Tak, żeby miały z czym „pracować”, jak w przepisie na pizzę.
    Chociaż na filmie chlebek wygląda swietnie, więc najwidoczniej nie trzeba:)
    Pozdrawiam.

  5. Przepis kozak :) Piekę 100% żytni, posypany sezamem – wychodzi fajny, chrupiący. Teraz, w czasie trwania pandemii, był kłopot z mąką żytnią więc piekłam 100% pszenny – wyrastał pięknie. Najsmaczniejszy chyba jest 50/50 no ale jednak na żytni najzdrowszy :) Poleciłam wielu osobom – koleżankom z pracy a nawet obcym paniom w sklepie! Prosty przepis -> świetny. Jestem fanką słonecznej Italii i to właśnie sami Włosi mawiają, że cała tajemnica smaku to prostota i jakość składników :) Pozdrawiam Panie Tomku @pielegniarkagotuje

    1. Panie Tomku, bardzo się cieszę, że natrafiłam na ten przepis Chlebek jest prima sort! Prosty przepis, szybko się robi, a chlebek REWELACJA!
      Pozdrawiam serdecznie ☺️

  6. Witam. Czy można do tego przepisu dodać ziarna? Myślę o słoneczniku oraz siemieniu lnianym. Czy wpłynie to jakoś na pieczenie chlebka? Ewentualnie czy ma Pan sprawdzone proporcje dodania nasion. Dziękuję z góry za odpowiedź.

  7. Panie Tomaszu wczoraj piekłam chlebek z pańskiego przepisu.Wyszedł pyszny:).
    Przepis świetny!Następnym razem spróbuję dodać trochę mąki orkiszowej albo pszenno-razowej.
    Zobaczymy co z tego wyjdzie:-).Dziękuję.
    Pozdrawiam:)

  8. Witam serdecznie! Upiekłam swój pierwszy w życiu chleb z Pańskiego przepisu. Użyłam świeżych drożdży oraz wymieszałam mąkę pszenną z żytnią pelnoziarnistą. Chleb pięknie wyrósł, wyszedł bardzo smaczny z mega chrupiącą skórką. Mąż stwierdził, że już nie będziemy kupować chleba . Pozdrawiam!

    1. Sylwia a ile świeżych drożdży dodałaś?
      Ja na pół kg mąki do ciasta daję 1/3 paczuszki czyli ok. 33 g, tyle wystarczy czy raczej 5 dag dodać?
      Pozdrawiam – szu

    1. Super przepis, chleb przepyszny ! Będę go już zawsze piekła. Rodzina zachwycona. Panie Tomku – prezentacja świetna – prosta i zrozumiała.

  9. Hurra! Chleb się udał! Bardzo dziękuję! Robiłam pierwszy raz. Panie Tomku, jest pan wielki! Chociaż dałam inną mąkę, ale wyszedł przepyszny. Dzięki! Teraz będę próbowała na zakwasie.

  10. Witam Panie Tomaszu!
    Bardzo chciałabym spróbować Pana przepisu.Mam pytanie czy zamiast mąki pszennej można użyć mąki orkiszowej i w jakich proporcjach mogłabym to zrobić?
    Do tej pory piekłam z innego przepisu i wszystko było super ale chciałabym spróbować czegoś nowego.
    Proszę o poradę.
    Pozdrawiam

    1. Mąka orkiszowa zadziała, na początek zachowałbym takie same proporcje, zobaczył jaki chleb się upiecze i w kolejnych próbach wprowadzał modyfikacje :)

  11. Super przepis upiekłam jeden chlebek mąką pszenna 400g i 100g żytniej teraz zmieniłam proporcje 350g pszennej i 150g żytniej na świeżych drożdżach. Wyrósł ponad formę keksowke 25 cm. Mam pytanie w jakiej długości keksowce Pan piekl chlebek z tego przepisu 25 czy 30cm?

Czego szukasz?

css.php