zajadam.pl

Bułeczki z cynamonem

Jestem fanem szybkich potraw i minimalizowania czasu spędzanego przy garach. Takie męskie i praktyczne podejście ;) Z moimi wypiekami jest tak, że zawsze się przed pieczeniem broniłem, ale kiedy brak pieczywa i zamknięte sklepy zmusiły mnie kilka razy do zrobienia domowych bułeczek okazało się, że uzyskane efekty są jak najbardziej warte czasu poświęconego na domowe wypieki.

bułeczki z cynamonem

Tak właśnie po raz pierwszy w moim domu zagościły bułeczki cynamonowe – dzień ustawowo wolny od pracy, piekarnie zamknięte, a w domu tylko kilka okruszków na pustej półce.

buleczki-cynamonowe-przepis-02

Składniki na ok. 10 sztuk bułeczek

  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka (4 g) drożdży instatnt
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g mąki
  • 30 g cukru pudru
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • olej do posmarowania bułeczek
  • cukier do posypania bułeczek

Przygotowanie

  1. Drożdże wrzuciłem do szklanki wypełnionej do połowy ciepłym mlekiem i odstawiłem na kilka minut
  2. Pozostałe mleko, mleko z drożdżami, cukier, jajko i roztopione masło wymieszałem dokładnie w misce
  3. Następnie dodałem sól, cynamon i stopniowo dodając mąkę mieszałem ciasto przy pomocy trzepaczki.
  4. Kiedy po dodaniu całej mąki ciasto zaczęło się robić gęste zacząłem wyrabiać je ręką aż do uzyskania jednolitej konsystencji
  5. Wyrobione ciasto wstawiłem do natłuszczonej miski, którą przykryłem i odstawiłem w ciepłe miejsce na około jedną godzinę. W tym czasie ustawiłem również piekarnik na 190 st C (górna i dolna grzałka).
  6. buleczki-cynamonowe-przepis-01Wyrośnięte ciasto podzieliłem na małe porcje i uformowane na kształt bułeczek ułożyłem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Bułeczki posmarowałem olejem i delikatnie oprószyłem cukrem, a następnie odstawiłem jeszcze na 15 minut, aby dodatkowo wyrosły.
  8. Bułeczki piekłem niecałe 20 minut, przestudziłem na kratce i podałem na śniadanie jeszcze ciepłe. Z masłem i z miodem to czysta poezja :)

buleczki-cynamonowe-przepis

Skomentuj Pod przepisem mamy już 13 komentarzy!

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 13 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. 5

    Witam,robiłam bułeczki 2 razy, za pierwszym wszystko wyszło super za drugim ciasto wyszło bardzo klejące i rzadkie, nie było możliwości uformowania bułeczek więc upiekłam w płaskim naczyniu żaroodpornym – wyszło coś na kształt płaskiego chlebka. Czy możliwe, że wpływ na konsystencje ciasta miało mleko bez laktozy..?

  2. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i nie wyszło.Ciasto było zbyt rzadkie.Mimo wszystko upieklam je .Wyszly płaskie .
    Pozdrawiam,
    Miłka

  3. Cześć,
    Po wyrosnięciu ciasta miałem problem z ukształtowaniem bułek ( kleiły mi się w reku) powininem użyć mąki ? czy jest jakiś inny sposób.

    Pozdrawiam,
    T.G

Czego szukasz?

css.php