Na czasie:

Bułeczki z cynamonem

Jestem fanem szybkich potraw i minimalizowania czasu spędzanego przy garach. Takie męskie i praktyczne podejście ;) Z moimi wypiekami jest tak, że zawsze się przed pieczeniem broniłem, ale kiedy brak pieczywa i zamknięte sklepy zmusiły mnie kilka razy do zrobienia domowych bułeczek okazało się, że uzyskane efekty są jak najbardziej warte czasu poświęconego na domowe wypieki.

bułeczki z cynamonem

Tak właśnie po raz pierwszy w moim domu zagościły bułeczki cynamonowe – dzień ustawowo wolny od pracy, piekarnie zamknięte, a w domu tylko kilka okruszków na pustej półce.

buleczki-cynamonowe-przepis-02

Składniki na ok. 10 sztuk bułeczek

  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka (4 g) drożdży instatnt
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g mąki
  • 30 g cukru pudru
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • olej do posmarowania bułeczek
  • cukier do posypania bułeczek

Przygotowanie

  1. Drożdże wrzuciłem do szklanki wypełnionej do połowy ciepłym mlekiem i odstawiłem na kilka minut
  2. Pozostałe mleko, mleko z drożdżami, cukier, jajko i roztopione masło wymieszałem dokładnie w misce
  3. Następnie dodałem sól, cynamon i stopniowo dodając mąkę mieszałem ciasto przy pomocy trzepaczki.
  4. Kiedy po dodaniu całej mąki ciasto zaczęło się robić gęste zacząłem wyrabiać je ręką aż do uzyskania jednolitej konsystencji
  5. Wyrobione ciasto wstawiłem do natłuszczonej miski, którą przykryłem i odstawiłem w ciepłe miejsce na około jedną godzinę. W tym czasie ustawiłem również piekarnik na 190 st C (górna i dolna grzałka).
  6. buleczki-cynamonowe-przepis-01Wyrośnięte ciasto podzieliłem na małe porcje i uformowane na kształt bułeczek ułożyłem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Bułeczki posmarowałem olejem i delikatnie oprószyłem cukrem, a następnie odstawiłem jeszcze na 15 minut, aby dodatkowo wyrosły.
  8. Bułeczki piekłem niecałe 20 minut, przestudziłem na kratce i podałem na śniadanie jeszcze ciepłe. Z masłem i z miodem to czysta poezja :)

buleczki-cynamonowe-przepis

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 13 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 13 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php