Blog kulinarny Zajadam.pl

Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz na zakwasie na wigilijny stół to pierwszy ze świątecznych przepisów, które otrzymałem od znajomej, która to zaś spisała je pilnie słuchając rad babci Ziuty, czyli rodzinnego autorytetu gastronomicznego. Babcia pochodzi ze wschodu, więc jej kuchnia bardzo mocno przesiąknięta jest tamtejszą tradycją.

barszcz czerwony na zakwasie przepis

Nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez barszczu z uszkami. Danie to najlepiej przyrządzić w tradycyjny, domowy sposób. Przepis babci Ziuty jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i zawsze cieszy się dużym uznaniem. Wschodnia kuchnia jest smaczna i zdrowa, czego (z wielką radością) w naszym domu doświadczamy nie tylko w czasie Świąt Bożego Narodzenia.

Ponieważ przygotowanie barszczu na zakwasie wymaga trochę czasu, najlepiej zacząć go przyrządzać nawet tydzień przed wigilią. Jestem pewna, że będziecie za nim tęsknić przez cały następny rok. Babcia Ziuta, autorytet gastronomiczny w naszej rodzinie, gotuje go co roku według tego przepisu:

Składniki

na zakwas:

  • 4 duże buraki
  • jedna kromka razowego chleba
  • letnia przegotowana woda

na wywar:

  • 4 duże buraki
  • pęczek włoszczyzny bez listków kapusty
  • 5 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • ziarnisty czarny pieprz
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól, cukier

Wykonanie zakwasu

Przygotowanie zakwasu najlepiej zacząć nawet 7 dni przed wigilią.

  1. Buraki starannie umyć, obrać ze skórki i pociąć na plasterki.
  2. Włożyć do słoja lub najlepiej do glinianego garnka.
  3. Włożyć kromkę razowego chleba.
  4. Zalać letnią wodą, tak aby przykryła buraki.
  5. Słój przykryć lnianą ściereczką lub gazą, aby był dopływ powietrza, odstawić w ciepłe miejsce.
  6. Po 4-5 dniach na powierzchni słoja wytworzy się kożuch, który należy zebrać i wyrzucić.
  7. Zakwas natychmiast zużyć lub zlać do butelek, zakorkować.
  8. Szczelnie zamknięty zakwas, trzymany w chłodzie, może stać nawet kilka miesięcy.

Wykonanie wywaru

  1. Grzyby namoczyć na noc.
  2. Ugotować w małej ilości wody, po ugotowaniu – przecedzić.
  3. Umyć włoszczyznę. Buraki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki.
  4. Wszystkie warzywa zalać wrzątkiem, dodać sól, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i gotować do miękkości.
  5. Połączyć wywar z buraków z wywarem z grzybów oraz dodac szklankę zakwasu.
  6. Całość podgrzać, ale nie gotować.
  7. Na koniec dodać odrobinę cukru.

Barszcz gotowy! A teraz przygotujcie się na lepienie uszek ;)

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • kenajp pisze:

    na ile litrów wywaru dodać litrów zakwasu, dzięki.

    • Tomek Lach pisze:

      Wywar to zwykle tyle wody żeby przykryła wszystkie warzywa, a zakwas według mnie dodać należy na oko i smakować barszcz tak żeby był idealny dla Ciebie :)