Nie chcesz przegapić nowych przepisów i konkursów z nagrodami? Zapisz się na newsletter :-) * Wysyłam 1 lub 2 razy w miesiącu

Leczo z cukinią i kiełbasą

leczo

*na blogu znajdziesz również przepis na klasyczne leczo węgierskie

Leczo to jedno ze sztandarowych dań jednogarnkowych. Jest na Węgrzech tym, czym w Polsce bigos :) Smak leczo znam od dzieciństwa i od zawsze po prostu uwielbiam tą potrawę. Kusi aromatem, cieszy oczy ferią barw i pieści swoim smakiem podniebienie. Leczo jest dobre jako jednodaniowy sycący obiad lub w mniejszych ilościach jako późne śniadanie, treściwa kolacja, a nawet jako jedna z kilku potraw serwowanych na imprezie.

Przepis na leczo jest banalnie prosty, trzeba jednak poznać małą tajemnicę, aby leczo własnej produkcji było idealne.

Składniki

Poniżej podaję podstawową listę składników leczo. Pod względem ilości składników i ich proporcji jest to potrawa podobna do bigosu – motyw przewodni stanowi w nim kapusta, a cała reszta zależy już od weny i smaku gotującej osoby. Ja np. do swojego leczo dodałem niedawno kilka posiekanych łodyg selera, marchewkę oraz por. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Jeżeli chcesz potraktować leczo jako dodatek np. do kotletów, nie dodawaj kiełbasy.

  • jedna spora cukinia
  • dwie/trzy średnie papryki różnego koloru
  • dwie cebule
  • dwie puszki całych pomidorów w sosie własnym (można użyć również ok. 6-8 świeżych pomidorów)
  • dwie średniej wielkości kiełbasy
  • kawałek słoniny lub boczku (ok. 10 dag)
  • łyżka smalcu (lub oleju roślinnego dla kucharzy dbających o kalorie)
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, zioła wedle uznania

Przygotowanie leczo

W tym miejscu przychodzi czas na ujawnienie mojej tajemnicy :) Jak widać na zdjęciu, leczo w moim wykonaniu nie przypomina rozmemłanej papki z większości przepisów na leczo dostępnych w sieci. Jestem zwolennikiem atrakcyjnych wizualnie potraw, ale oprócz wyglądu liczy się również wyrazisty smak i konsystencja potraw. Dlatego w moim leczo cukinia, papryka i inne warzywa są chrupiące i zarazem miękkie. Wszystkie składniki staram się kroić na niezbyt małe kawałki i dodawać do garnka w odpowiednim momencie. Dzięki temu w gotowym leczo wszystkie warzywa są „w sam raz”.

A teraz do dzieła:

  1. W dużym garnku rozgrzewam łyżkę smalcu lub oleju roślinnego i smażę na nim pokrojoną w paski cebulę.

  2. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodaję pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w talarki.

  3. Po ok. dwóch minutach dodaję do garnka pokrojoną w kilkucentymetrowe paski paprykę.

  4. Wszystkie te składniki podsmażam na dość mocnym ogniu cały czas mieszając. Jeżeli na dnie garnka zaczyna się coś przypalać nie ma powodu do nerwów – już za chwilę sok z pomidorów i innych warzyw zamieni skwierczącą zawartość w leczo i to co przypaliło się na dnie stanowić będzie świetny dodatkowy smaczek.

  5. Następnie do garnka dodaję dwie puszki pomidorów, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich.

  6. Kiedy całość zacznie się gotować dodaję pokrojoną w miej więcej jednocentymetrową kostkę cukinię, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad

W trakcie gotowania trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiedniej konsystencji leczo, które nie jest zupą, tylko daniem zawierającym warzywa w sosie. Nie denerwuj się nawet jeżeli sos nie przykrywa całej zawartości garnka. Leczo świetnie smakuje z kromką chleba lub z ryżem.

leczo

SMACZNEGO!

Newsletter > Nie przegap :-)

Nie chcesz przegapić nowych przepisów na blogu i konkursów z nagrodami? Nic prostszego - dołącz do setek czytelników bloga aby jeden lub dwa razy w miesiącu otrzymywać najsmaczniejszy newsletter.

Ilość komentarzy: 214 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Rocco Siffredi pisze:

    Przepis bardzo dobry. Leczo rzeczywiście wychodzi genialne.

  • Tereska pisze:

    Leczo wyszło pyyyyyyszne! Wszystkim smakowało. Dzięki wielkie za przepis!

  • jolka pisze:

    przepis naprawdę super w sezonie dodaję jednak świeże pomidory obrane ze skórki i dodaję podsmazone w talarki pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek miam

  • Yoshka pisze:

    Sama siebie pochwaliłam jak je dziś ugotowałam ;) Mniami. Dzięki za super przepis i dodatkowe wskazówki. Łatwiej się dzięki temu poruszać w kuchni takiej „blondynce kulinarnej” jak ja :D

  • Joanna pisze:

    Leczo rewelacyjne, zawsze robię tylko z tego przepisu !!!

  • Asia pisze:

    Po raz kolejny potwierdzam, że to leczo nie ma sobie równych. Niby banalnie proste, ale kilku istatnych zasad trzeba przestrzegać. Brawo Panie Tomku za uświadomienie nam ich.

  • Dominika pisze:

    Leczo świetne ! Szukałam dobrego przepisu bo sama nigdy wcześniej nie miałam okazji go robić , szukałam inspiracji…I znalazłam najlepszy przepis z którego nie raz skorzystam :)
    Pycha !!!!!!!!

  • Triglav pisze:

    Już drugi rok z rzędu robie zgodnie z tym przepisem i jest bardzo smacznie :)

  • Baś pisze:

    Właśnie ,,zakodowałam” :) jutro będzie wielka wyzerka.Pozdrawiam.

  • Dilemma pisze:

    Mój mąż już się cieszy na „Twoje” leczo. Sezon rozpoczęty :). Dzięki za super przepis. Pozdrowienia.

  • Beata pisze:

    Super przepis na leczo-najlepszy jaki mialam. Bardzo smaczne.

  • Maria Dobicka pisze:

    Swietne!!!! Przyrządzałam wielokrotnie leczo,za każdym razem inny przepis,ale ten jest doskonały!!!Brawo Tomku!!

  • babcia pisze:

    swietny przepis, najlepszy i szybki w przygotowaniu.A jak smakuje, palce lizac, ciesze sie Tomku, ze my babcie uczymy sie od was mlodych.pozdrawiam i polecam niezdecydowanym

  • maja pisze:

    Hej,
    wlasnie zapisuje skladniki :)
    Ile z tego bedzie mniej wiecej porcji?

    dziekuje i pozdrawiam

  • kasienka pisze:

    To prawda najlepszyprzepis na leczo,polecam bo rowniez wyprobowalam

  • Kari pisze:

    Twój przepis jest najlepszy w sieci- mam go dodanego do zakładek i jak tylko mamy ochotę na leczo- tak jak dzisiaj :) , to wracam do niego z przyjemnością

  • milenasy pisze:

    Co roku odświeżam ten przepis by go sobie przypomnieć, bo jest najlepszy.Choć w sezonie letnim polecam świeże pomidory, a nie te z puszki

  • Paweł 1969 pisze:

    Pychotka dzięki za przepis pozdrawiami polecam ;)

  • Agata pisze:

    Dziś przetestuje przepis…tyko chyba dodam jeszcze kminku i chili zeby było bardziej południowo :-)

  • justa pisze:

    Po prostu świetne! Polecem ten przepis :)

  • Ewa pisze:

    Najlepsze leczo ever!! Jak robię je na obiad to korzystam tylko z Twojego przepisu :)

  • Marta Skowronek pisze:

    Zostaję Twoją fanką :D Dzięki Tomek za wszystkie wspaniałe przepisy :)

  • zabcia pisze:

    Kolejny sprawdzony przepis :) polecam i już szukam następnej inspiracji na zajadam.pl Pozdrawiam

  • joa pisze:

    Przepis super! właśnie robię leczo ale ja nie wyobrażam sobie tego dania bez czosnku i posiekanej pietruszki. Kropka nad i :)

  • ulee pisze:

    Moje popisowe danie. :)

  • Patysia pisze:

    Produkcja leczo w trakcie :) co prawda przypalić się nie udało, ale po spróbowaniu już dostałam ślinotoku :) Pozdrawiam

  • ale ochoty mi narobiłeś, tak dawno tego nie jadłam ;)

  • Tysiaczek pisze:

    Robiłam pierwszy raz w życiu leczo. Wyszło rewelacyjne, dodałam tylko kukurydzę bo z Partnerem Uwielbiamy ją. Pozdrawiam :)

  • Sylwia pisze:

    Super przepis, POLECAM!!! Po raz kolejny zrobiłam dziś leczo przepysznee :) Dziękuję za przepis :)

  • o kHz pisze:

    Ja wole.papke albo prawie papke z duza iloscia kielbaski I cebuli:)

  • Basia pisze:

    Świetny, niezawodny przepis. Pyszności :)

  • ann pisze:

    MEEEGA PYSZNE! Zrobiłam przedwczoraj, wszyscy sie zajadali. Co prawda bez mięska, ale też jest pyszne :) Dzisiaj robię znowu na kolejne 2 dni, tym razem z kotlecikami z mięsa mielonego;) pozdrawiam i dziekuje za wyśmienity obiad!

  • Monika1991 pisze:

    Wyborne wspaniałe doskonałe
    wyszło i smakuje wyśmienicie
    dziękuje za przepis :)

  • Bobik pisze:

    Bez owijania w bawełnę …zaj### przepis. Leczo jak u mamy :) Robiłem już trzy razy.

  • Irene pisze:

    Leczo wyszło jak zwykle bezbłędne :)

  • jfk pisze:

    Powiem tak. Spotkałem ten przepis 1,5 roku temu. Pychota i jeszcze raz pychota!!!

  • monika pisze:

    Leczo z tego przepisu rewelacyjne, nie jadłam lepszego i wszystkim polecam.

  • Kot pisze:

    Jest to przepis na najlepsze leczo, jakie do tej pory robiłam i jadłam! Nie szukam już innych przepisów – nie warto……

  • Magda pisze:

    Przepis su per polecam.

  • pogol pisze:

    Witam szukalem przepisu na leczo google wybralem twoj przepis po przeczytaniu tylu pozytywnych komentow i jestem zadowolony z wyboru wyszlo mi troche z zza duzo iloscia sosu ale widocznie z wodnistych warzyw skorzystalem od siebie dodalem 30 dkg pieczarek i 2 male papryczki chilli pozdrawiam

  • Natalka pisze:

    Pycha uwielbiam to leczo zawsze wszystkim smakuję! ♥ ♥ ♥ ;-)

  • majek pisze:

    hej!a na ile porcji jest ten przepis?

    • Tomek Lach pisze:

      Na oko powinny być z tego 3-4 jednodaniowe porcje obiadowe, ewentualnie więcej mniejszych porcji jako dodatek do innych części obiadu czy kolacji.

  • piter pisze:

    super opis bez nerwów super

  • ola pisze:

    Proste i bardzo dobre! :)

  • kasia pisze:

    Wyszło pysznie :-)
    Dziękuję za wpis :-)

  • monika pisze:

    Najlepszy przepis na leczo !!!!!

  • betkaaa pisze:

    Właśnie zrobiłam leczo z Twojego przepisu, jest po prostu obłędne! Smakuje całej rodzinie!

  • Tomasz pisze:

    Witaj, zrobiłem dzisiaj leczo wg Twojego przepisu, super!!!

  • Patrycja pisze:

    Czy zamiast pomidorów z puszki można dodać zwykłe? :)

  • Kasia pisze:

    Kocham Twoje leczo ❤ zawsze robię według Twojego przepisu!

  • Kacper pisze:

    Przede wszystkim kiedy daje się boczek/słoninę i kiełbasę to nie daje się smalcu/oleju. Po co??? Tłuszcz do tłuszczu?! Najpierw napisałaś, że warzywa w Twoim leczo są chrupkie i nierozgotowane a w przepisie napisałaś, że gotować do miękkości. Nic nie rozumiem. Poza tym przepis fajny.

  • Scopi pisze:

    Genialny przepis,wreszcie leczo nie przypomina papki :-) doprawilem tymiankiem,oregano i bazylia.Pychota.

  • ja pisze:

    Jezeli dodajemy świeże pomidory, nie te z puszki to nalezy je jakoś odpowiednio pokroić żeby wytworzył się ten sos???

    • Tomek Lach pisze:

      Proponowałbym je obrać ze skóry, a pokroić można wedle uznania :-)

    • Radko pisze:

      Proponuję paprykę wrzucić na 45 min do piekarnika temp 210C. Następnie zdjąć z niej skórkę i pokroić w kostkę/paski (jak kto woli). Co do pomidorów to przesmażyć i przetrzeć przez sitko.

  • dorota pisze:

    Właśnie zabieram się za leczo:) Papryka tania cukinia też i do dzieła!Ją lubię z ryżem moja polowka z chlebkiem.Przepis sprawdzony nie jeden raz.

  • Magdalena pisze:

    Najlepszy przepis na leczo! Nareszcie ;] Już śpieszę przegladać resztę Tomkowych przepisów.

  • Ola pisze:

    Zrobiłam już 2 razy w zeszłym miesiącu, zabieram się za kolejny, bo leczo z Twojego przepisu jest przepyszne!

  • dorotka75 pisze:

    Nie lubie i nie umie gotowac. Dotad gotowal moj maz dla naszej rodzinki. Ja tylko czasem. Ale teraz przyszla na mnie pora. Zrobilam leczo z twojego przepisu i musze przyznac racje niebo w buzi!!!!! Dziekuje za taki latwy i dobry przepis

  • barrakuda78 pisze:

    Cóż, zbyt oryginalna nie będę, jeśli napiszę, że potrawa prima sort, zwłaszcza, jeśli przygotowana została przez mojego PŻ:) Wspaniale dobrane składniki, które w dodatku apetycznie wyglądają, a nie jak przetrawiona treść żołądka:) Dziękuję ( w imieniu mojego PŻ ) za inspirację i życzę miłego weekendu!

  • Marcin pisze:

    Wypasik przepisik! Pierwsze moje Leczo, przygotowane przez najprostszy przepis, a byl on pierwszy, a zarazem celny dyche! Dzięki i pozdrawiam! :)

  • ania pisze:

    właśnie zrobiłam leczo z twojego przepisu
    przyznaję,że to mój „pierwszy raz” z tą potrawą
    jest pyszne!!!

  • Sbastian pisze:

    Świetny przepis nawet przypaliłem delikatnie jak było wskazane ;)…pyszne.

  • Ewelka pisze:

    Jest genialne :) Ale muszę zrobić podwójną porcję następnym razem, bo zniknęło migiem.

  • asia pisze:

    Rewelacja Polecam!!!

  • Gabriela pisze:

    Nareszcie wyszło takie jak powinno. Gotowałam na podstawie wielu przepisów, niby dobre wychodziło, wszyscy chwalili, ale ja nie do końca byłam przekonana, że to jest „TO”. Robiłam wedle Pana przepisu . Wszystkim smakowało, ba chwalili, przepis musiałam dać. Najważniejsze jednak, że nareszcie wyszło „TO”, o co mi chodziło. Ten smak, konsystencja… palce lizać. Dziękuję za przepis, prosząc o więcej tak smacznych dań. :-)

  • Zbychu pisze:

    Zgadzam się z przedmówcami:) Wyszło pysznie:) Polecam

  • Ela pisze:

    Własnie zrobiłam pachnie w calym mieszkaniu zaraz maz wroci z pracy i napewno bedzie zachwycony ! pychota !! :)

  • aekzal pisze:

    przepis rewelacja, właśnie gotowanie dobiega do końca, już jest świetne, zobaczę jak z ryżem.
    Zawsze gotowałem inaczej, ten przepis po prostu niebo w gębie i świetnie wygląda.
    Wielkie dzieki za umieszczenie tego wspaniałego przepisu.
    Polecam wszystkim.
    Bardzo prosty.
    Ja natomiast dodałem zerwane prosto ze szklarni pomidorki osiem sztuk, oczywiście skórke sparzyłem.
    Dodałem jeszcze szarą sól(czubrica, czerwony pieprz, pieczona mielona kukurydza i sól) przywiezioną z Bg.
    Juź jem, brak słów to trzeba spróbować.

  • Eunika pisze:

    Przetestowane. Przepis sprawdzil sie w 100%. Brawo dla autora :-)

  • agata2013 pisze:

    Bardzo pyszne I super szybkie!! Polecam :D

  • paulina pisze:

    Leczo pyszniutkie własnie sie ugotowało :)) az ślinka leciiii :)

  • Alicja pisze:

    Bardzo dobre- polecam!!!

  • Justyna pisze:

    Zrobiłam wczoraj to leczo. I wyszło cudne. Wszyscy zachwalali:) Naprawde polecam :) A może jeszcze jakieś inne pomysły na obiad, bo u mnie brak? :/

  • Ciornaja pisze:

    Dalam swieze, sparzone pomidory, dorzucilam pare listkow laurowych i czosnek, pachnie w calym domu, a jak smakuje :) dziekuje za inspiracje i pozdrawiam

  • Justyna pisze:

    Na ile porcji starczy ten przepis? Właśnie mam zamiar robić a nie wiem na ile mi starczy :) Ale z tego co widzę przepis jest świetny :)

  • agnieszka pisze:

    Mam nadzieję że mi wyjdzie :-)

  • Martyna pisze:

    Nigdy nie jadłam bo wydawało mi się niedobre. Po zrobieniu z tego przepisu stwierdzam fakt, że smakuje jak niebo w gębie. Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali:) PYSZOTA :)

  • Łukasz pisze:

    Rewelacyjny przepis

  • Madzik pisze:

    Mój sos jest taki jak zupa , co zrobić zeby był gęstrzy ?

    • Tomek Lach pisze:

      Możesz dla przykładu odlać trochę płynu, a nawet ten odlany płyn zredukować w osobnym naczyniu i już gęsty dodać z powrotem do leczo :-)

  • Krystian pisze:

    oki dzięki umkło mi to heh.

  • Krystian pisze:

    Akiedy dodaje się tą cukinię ?

  • Andzia pisze:

    Bardzo dobry przepis, tylko dodałam jeszcze pieczarki. Pychota :)

  • Asia pisze:

    Według mnie rewelacja, także pierwszy raz w życiu robiłam leczo i jest pycha:)
    Już jestem Twoją fanką.! :D

  • monja pisze:

    Leczo wyszło rewelacyjne. Dałam 1 puszke pomidorów i dodatkowo 4 zwykłe sparzone. Następnym razem zrobię tylko ze świeżymi pomidorami, ponieważ te z puszki wydaje mi sie, że zepsuły lekko smak. Mimo wszystko leczo wyszło przepyszne – takie jak pamiętam z dzieciństwa, które robiła moja babcia. Próbowałam już kilku przepisów ale nigdy nie trafiłam na taki, który przypadł mi do gustu. Mąż także był zachwycony. Wczoraj gdy wrócił do domu miał wielką ochotę na leczo, niestety po otwarciu lodówki bardzo się rozczarował bo po leczu nie zostało ani śladu.. Będę musiała następnym razem zrobić podwójną porcję. Dzięki za pyszny przepis:) Teraz szykuje się na pizze włoską… Już się nie mogę doczekać efektu…

  • Patryk pisze:

    Polecam dodać fasolkę szparagową i żółty ser. Pychota!

  • Patryk pisze:

    Ja do swojego leczo dodaję jeszcze zieloną fasolkę szparagową i żółty tarty ser. Polecam :) Eksperymenty kulinarne często się opłacają :D

  • ania pisze:

    zawsze zastanawialam sie co kiedy pokolei wrzucamy do garnka. Wyprubowalam tego przepisu i …..,. pyyyycha.

  • Ane na pisze:

    Uwielbiam leczo, jego zapach i niezapomniany smak. Dzisiaj według wyżej przedstawionego przepisu :)

  • Koko pisze:

    Czy mozna uzyc margaryne niez olej roslinny?

  • zuza:) pisze:

    własnie robię leczo wg. przepisu myślę żę będzie smakowite!

  • gosia pisze:

    zrobiłam wczoraj wg. tego przepisu.. pycha:) najlepsze leczo jakie jadłam:)
    pozdrawiam:)

  • Nanesia pisze:

    Właśnie wstawiłam leczo wg przepisu… Mam nadzieję, że będzie pyszne i mąż będzie zachwycony…. :))) P.S. Pierwszy raz w życiu robię leczo ;P

  • niunia pisze:

    Leczo pyszneee!!!!Ja zrobie go zawsze za dużo,ale nie mam problemu ponieważ wrzucam to co mi zostanie w słoiki i zagotowuję ok.10min.(ja kiełbasę przesmażam osobno i dodaje pod koniec,a moje dzieci uwielbiają leczo z parówką)także w słoiki daję samo leczo bez kiełbasy.Tak zrobione mogą przeleżeć caaałą długą zimę i powiem że chętnie po nie sięgam;))

  • Iwa pisze:

    Super przepis, wszystko dobrze opisane i wyjaśnione, a potrawa palce lizać. Dzięki ;)

  • martit pisze:

    Zrobiłam i wyszło pysznie!! Dzięki!

  • Pablo033 pisze:

    Piękna i smakowita fota
    Robie leczo wedłóg Twojego przepisu
    Bedzie pyszne – tylko proponuje jeszcze 500g pieczarki
    pozdrawiam , PAWEŁ

  • zielona:) pisze:

    Mmmm… I znowu zrobiłam 5 litrów leczo dla dwóch osób, ale to będą smakowite obiady;)

  • zosia21 pisze:

    robię tak samo i jest to najlepsza wersja leczo, a próbowałam wiele! nie lubię jak niektórzy zbyt drobno warzywa jak na papkę lub stosują udziwnienia typu pieczarki, fillet z kurczaka, dodają bulion, przecier, mąkę jak dla mnie zbrodnia, ale co kto lub! nie dodaję tylko ziół prowansalskich, w sklepie z ziołami kupiłam sobię mieszankę przypraw hiszpańskie pomidoryz węgierską papryką i jest ona świetnym dopełnieniem tej potrawy

  • wg-mnie.blogspot.com pisze:

    Ja robię prawie takie samo :) rewelacyjny smak!

  • Harry pisze:

    Przepis przeboski! Dzisiaj zrobiłem – narzeczona była zachwycona :) dodałem przed kiełbasą i boczkiem 20 dkg pieczarek pokrojonych w plasterki, które podsmażyłem z cebulką :D palce lizać!

  • agii pisze:

    super przepis!

  • Sabinaa pisze:

    Mmmm właśnie zrobiłam leczo według Pańskiego przepisu, zabrakło mi tylko cukinii ale mimo to wyszło tak pyszne, że zamiast na obiad to zjadłam cały garnek na drugie śniadanie :)

  • Bogdan pisze:

    Oj joj joj!!!!
    To mało powiedziane zrobiłem według przepisu dodałem tylko odrobinę kabaczka i więcej papryki. No I Oj Joj kończe bo właśnie jem
    Brawa dla autora!!!

  • Marta pisze:

    Odmian leczo jest tak dużo, ale wszystkie pyszne :) Najważniejsze by przy wyborze przepisu kierować się swoim smakiem :)

  • ania pisze:

    pychota!!!!!!!!!!

  • TheMartita pisze:

    Nic dodać, nic ująć – każdemu będę polecała to leczo. Ja również jestem zwolenniczką dużych kawałków, nie lubię tzw. „papek”. Danie wg Twojego przepisu jest przepyszne, niestety, nie miałam możliwości kupić innej papryki jak czerwona, a zapewne smak dania z różnokolorowymi paprykami byłby ciekawszy.
    Będę śledzić na pewno inne przepisy. Polecam wszystkim !

  • Martynika pisze:

    Dziś robie to leczo :) Pachnie fantastycznie. Jeszcze nie gotowe ale to co próbowałam jest genialne więc ślę wielkie podziękowania. :)

  • Marzena pisze:

    Leczo jest fantastyczne! Robiłam wszystko krok po kroku i żaden składnik nie był ani za miękki, ani za twardy. Dziękuję za ujawnienie sekretu :)

  • Smakosz pisze:

    Leczo kozackie naprawde propsy za przepis… wszystko w sam raz takie jak ma być. Ja dodaje jeszcze kukurydze bo ją uwielbiam pozdrawiam

  • Magda pisze:

    Leczo ugotowane. Jest naprawde bardzo dobre. Od dzis robie wedlug tego przepisu:).

  • miauczydelko pisze:

    witam…wlasnie leczo sie robi….dodalam jeszcze pieczarek…pachnie przepieknie jeszcze 20 minutek i bedzie dobre…dziekuje za przepyszny przepis,…ps..aaa doalam jeszcze odrobine curu dla zrownowazenia wasu z pomidorow z puszki..pozdrawiam wieczorowa juz pora!

  • Magda pisze:

    Wypróbowałam. Bez ulepszania. Pycha!

  • kuchta pisze:

    Zwykle nie zostawiam komentów, ale dla tego dania muszę zrobić wyjątek:-) znakomity przepis, efekt końcowy-palce lizać!:-) takiego lecza jeszcze nie jadłem:-) justynę co mogę dodać od siebie, to proponuje boczek oddzielnie podsmażyć:-) pozdrawiam:-)

  • Eve pisze:

    Ja również dziś skorzystałam z tego przepisu na leczo i wyszło super. Jeżeli chodzi o składniki i proporcje, trzymałam się przepisu. Tak robię za pierwszym razem. Teraz wiem, że dałabym mniej kiełbasy, a więcej papryki :) Przepis opisany bardzo fajnie i tak „dla ludzi” :)
    Z rozpędu zrobiłam jeszcze rosół z Twojego przepisu :) pierwszy raz w życiu. Jeszcze nie wiem, czy wyszedł, bo pyrczy na gazie 3 godzinę :) Dzięki Tomku za inspirację do wieczornego gotowania ;) Pozdrawiam

  • Adam pisze:

    Właśnie skończyłem robić i spałaszowałem pierwszą miseczkę :)
    warzywa były z własnego ogrodu, cukinia obrodziła, pomidorów też zatrzęsienie.
    Smakuje rewelacyjnie!
    Trochę zmieniłem proporcje – mniej wędliny, więcej cukinii i dodałem chili, żeby podnieść „węgierskość”.
    Przepis super, będę tu wracał.

  • Natka pisze:

    Przepis zaliczam do idealnych, szybki, bez zbędnych brudnych naczyń a w smaku rewelacyjny. Dodałam wcześniej ugotowane leśne grzybki i świetnie się komponują. Dziękuję za wspaniały przepis:-)

    • Tomek Lach pisze:

      Natka dzięki za komentarz! Z grzybami fajny pomysł – ja zawsze jestem za eksperymentowaniem, szczególnie ze świeżymi i aktualnie dostępnymi smakołykami :)

  • izka pisze:

    ja dodaję pod koniec ogórka zielonego pokrojonego w kostkę i troszkę musztardy,czasami ziemniaki pokrojone jak na frytki lekko podsmażone

  • Lorka pisze:

    Bardzo fajny przepis, dzieki za inspirację. U mnie najpierw kielbaska wrzucona na oliwę, a potem cebulka. 2 zielone papryki, 1żółta, 1pomarańczowa- takie miałam w domu :) pomidory świeże 5 sztuk. Przyprawy: kolorowy pieprz, zioła prowansalskie ,papryka słodka i listek laurowy. Mąż leczem był zachwycony :)

  • Moniko pisze:

    Dziękuję za podpowiedzi odnośnie przechowywania leczo. Rzeczywiście, bez kiełbaski chyba jest rozsądniej pakować je w słoiczki, w końcu zawsze jakiś kawałek pysznego mięska się znajdzie do późniejszego dodania :)

  • Anka pisze:

    Leczo bylo swietne. Dodalam jednak troche octu balsamicznego dla lekkiej kwaskowatosci oraz swiezy tymianek.

  • Helena pisze:

    Leczo wyszlo pyszne i kolorowe – dodalam wszystkie trzy papryki, a przyprawianie ziolami prowansalskimi jest strzalem w dziesiatke;-) Rewelacyjny przepis, dziekuje ze sie nim podzieliles.

  • Anka pisze:

    Ja zaraz bede gotowac moje leczo. Przepis brzmi swietnie, milo ze mezczyzni tez maja zainteresowania kulinarne.
    Jesli chodzi o czosnek to nie wyobrazam sobie dania bez czosnku! Dodam 2-3 zabki razem z cebulka. Pozdrawiam serdecznie, a blog dodaje do ulubionych.

  • Dragosani pisze:

    Witam,
    Przepis z klasa, bardzo mi sie podoba klarownosc potrawy a nie zwykla papka, dzis bede testowal na znajomych, dodam tylko pieczarki i zamienie kolejnosc cebuli z kielbasa/boczkiem.

    Mam pytanie: co z czosnkiem? nikt nie wspomnial o czosnku to chyba dobry pomysl dodac ze dwa zabki?

    pozdrawiam,
    D.

  • Marta pisze:

    Przepis zaprezentowany na stronie jest rewelacyjny, robiłam z niego leczo już dwa razy i było pyszne – faktycznie nie przypomina papki ani zupy – i o to chodzi!
    Przepisałam sobie ten sposób na leczo do mojego osobistego zeszytu przepisów, a to dowód najwyższego uznania ;-)

    Pozdrawiam pana Tomka i pana Krewetkę ;-)

  • zielona pisze:

    Leczo według Twojego przepisu zrobiło furorę na mojej imprezie. Cieszę się, że tu trafiłam. Dziękuję:)
    ps. Krewetka- logo strony jest urocza

  • szejan pisze:

    A próbował ktoś dodać jabłko ?
    Ja tak. Dla mnie super.
    Oczywiście bez sztucznych ulepszaczy.
    Smacznego.

  • Lucy pisze:

    Właśnie wczoraj ugotowaliśmy wspólnie z mężem leczo z cukinii.. Gotujemy tę potrawę od wielu lat, jej smak poznałam w rodzinnym domu.. Moja mama zawsze wyszukiwała ciekawe przepisy.. , mimo, że wówczas nie było internetu..:-) Także lubimy, aby leczo zawierało kawałki (nierozplaskane) cukinii, dodajemy paprykę, pomidory.., wędlinę (można dać nawet parówki, jeśli ktoś nie lubi tłustej kiełbasy) zioła i mnóstwo zielonej pietruszki na samych końcu..Wczoraj oprócz pomidorów dodaliśmy resztkę sosu pomidorowego ugotowanego do makaronu – pozostałość po suszeniu pomidorków.. :-) Dziękuję za smakowite przepisy, oraz zdjęcia pobudzające zmysły.. Zamykajmy „kolorowe lato” w słoikach – póki czas…

  • madelajn pisze:

    genialny przepis :) to leczo ma genialny smak! odrobinkę zmodyfikowałam przepis, dodając więcej ziół. I wiem, że częściej to danie zagości na moim stole :D

  • Joanna28 pisze:

    Pyszne, sprawdziłam. Gorąco polecam ten przepis.

  • Marti pisze:

    Leczo przetestowane:) polecam :)

  • aru pisze:

    Leczo rewelacyjne w smaku i konsystencji.Gotuje za kazdym razem wielki gar i jemy ile dusza zapragnie a jak zostanie to pakuje w pudełko po lodach i zamrazam.Pózniej jest jak znalazł .Dziękuje za przepis i serdecznie pozdrawiam.

  • halina pisze:

    ja wlasnie zaczynam gotowanie lecza z tego przepisu ale poczytalam troszke i teraz jestem juz prawie pewna ze moje tez bedzie pycha

  • weronka19 pisze:

    Właśnie pierwszy raz robiłam leczo, muszę przyznać, że bardzo dobre wyszło (a ogólnie nie przepadam za papryką, ale nawet mi smakowała w takim sosie). Zamiast mielonych przypraw dodałam trochę papryczki chili, wyszło pikantne, ale takie akurat lubię :) No i ogromna zaleta tego dania – do jego przyrządzenia wykorzystałam jeden garnek i jedną deskę do krojenia, co bardzo mi się podoba!! :)

  • Justka pisze:

    Super przepis! Leczo robiłam drugi raz w życiu. Tym razem ugotowałam je wg Twojego przepisu+pieczarki i o dziwo smakowało nawet mojemu chłopakowi, który wcześniej nie przepadał za leczo ;) Pozdrawiam:)

  • jacek pisze:

    kochani dzięki za zajefajny przepis wyszło mi w 100 % udało sie żonce zrobić niespodzianke była w szoku jeszcze raz wielkie dzięki pozdrawiam wszystkich kucharzy amatorów jak JA : )

  • portista pisze:

    Odnośnie trzymania leczo w słoiku, a i owszem ale bez miesa/kielbasy.w spiżarni chłodnym miejscu bez problemu.jednak co świeże to…Swieze:)pozdrawiam

  • marlenef pisze:

    Pyszne danie. Właśnie zrobiłam to leczo w wersji wegetariańskiej. Rzeczywiście czas duszenia warzyw jak również ich wielkość jest ważny. Pilnowałam go, no i nie wyszła papka tylko fajna potrawka. Dziękuję za przepis i porady w nim zawarte. Polecam innym…

  • Sven pisze:

    Bardzo fajny przepis, jednak ja osobiście zawsze dodaję pieczarki. Po prostu przyzwyczajenie, moja mama zawsze dodawała pieczarki. =D
    Bardzo fajna strona, pozdrawiam.

  • Małgosia pisze:

    Odpowiadam na Twoje pytanie MONIKO :
    Tak , spokojnie wkładasz leczo do słoiczka , zakrecasz (mocno na maxa). Wkładasz słoiczki do dużego garnka wyłożonego ściereczką na dnie , wlewasz trochę wody tyle aby słoiczki były zanurzone w niej na ok. 1/2 wysokości. Ja pasteryzuję od zagotowania tej wody +/- 30 minut. (Im dłużej tym lepiej jak twierdzi moja teściowa). Potem trzymam te słoiczki w lodówce – jeśli mam sporo miejsca , lub w spiżarce.

  • Małgosia pisze:

    Leczo moje ugotowałam w/g własnego pomysłu. Papryka żółta i czerwona , kiełbasa , pomidory obrane ze skórki i cukinia. Dodałam jeszcze pieczarki i cebulkę (cebuli mało). Plus pieprz i sól , trochę papryki słodkiej. Także każdy ma swój własny patent na małe co nie co :)

  • Monika pisze:

    Czy tak przygotowane leczo można zapakować w słoiki i przechować przez jakiś czas np. w piwnicy, czy trzeba jakoś zmodyfikować przepis?

  • Kasia pisze:

    Super przepis, dzięki Tomku!

  • Zofia pisze:

    Wspaniały przepis, dziękuję i pozdrawiam.
    :)

  • Zofia pisze:

    Super przepis, nic dodać, nic ująć. Gotowałam leczo wielokrotnie, ale wg innego przepisu i wychodziła papka. Teraz jest pyszne. Pozdrawiam :)

  • Emila pisze:

    Przepis fajny bo prosty a moje leczo za 20 min. będzie gotowe mam nadzieje, że będzie tak pyszne jak pachnie.

  • Sylwia pisze:

    Przepis na leczo jest bardzo prosty i znany mi od dzieciństwa.Moja babcia gotowała to danie ZAWSZE gdy było lato i zawsze było pyszne.Teraz po 15 latach ja karmię swoje dzieci tym smakołykiem.Nawet w zimie(w lecie podgotowuję cukinię by była lekko miękka i zamrażam).Ale przyznam że zimowe leczo ma inny smak*wcale nie gorszy od letniego.Pozdrawiam

  • Daria pisze:

    pysznosci:)

  • beata pisze:

    fajne przepisy naprawde polecam

  • BAJKA pisze:

    Bardzo mi smakuje leczo, właśnie wczoraj ugotowałam. Zjadam się z apetytem. Jest super.

  • Ewa pisze:

    jak przepis tak smacznie napisany i przepyszne zdjęcie to kto by tam patrzył na logo ;) też się zdziwiłam, że mężczyzna prowadzi bloga, ale to oczywiście miłe zaskoczenie [wiecie o co mi chodzi] :-) pozdrawiam i gratuluje inwencji twórczej!

  • Paweł pisze:

    Dzisiaj zrobilem leczo. Dodatkowo dodalem pieczarek. Naprawde pyszne. Polecam ten przepis!!

  • paletka pisze:

    dzięki takim przepisom ‚rach, ciach’, człowiek zaczyna wierzyć, że umie gotować.

    pycha!

  • Ewelina pisze:

    pyszota było t o leczo smakowało wszystkim moim koleżankom kiedy mama zrobiła
    a szczególnie mnie:)

  • Lidia pisze:

    Ja myślałam podobnie…A to mężczyzna w kuchni :) Przepis sprawdzony przeze mnie już nie raz i zawsze leczo wychodzi pyszne :) Pozdrawiam i więcej takich pomysłów proszę ;)

  • paletka pisze:

    chciałam pana przeprosić, nie wiem czemu ale czytałam cały przepis tak jakby to pisała kobieta. wyszłam po prostu z założenia, że kobiety częściej siedzą w kuchni, co oczywiście nie oznacza, że są lepszymi kucharkami. : )

    mam w zamiarze zrobić dziś leczo, dziadek przyniósł z działki dorodną cukinię i trzeba ją dobrze wykorzystać.

    mam nadzieję, że wszystko wyjdzie tak jak powinno!

    jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam!

  • jolinka pisze:

    Świetny przepis robiłam nie raz,dobry i prosty :)

  • basik pisze:

    właśnie opycham się moim zmodyfikowanym leczo. Jako, że muszę jeść raczej lekkostrawnie, jest bez smażonej cebuli i boczku, dodaję mnóstwo papryki, pomidorów, pieczarki, cukinię, kostkę rosołową, cząber-pieknie dodaje smaku, parykę mieloną prosto z Chorwacji,przecier Dawtona, sól, pieprz, dalej to się lekko dusi,aż zmięknie. Można dodać dobre parówki, kielbaskę, ja mam z własnymi pulpetami, do tego gruby makaron, lub ryż, ew.ziemniaki, chleb. A ten zapach…letnia pychota ;)

  • Renata pisze:

    Przepis cudowny :). Zmieniłam tylko 3 rodzaje papryki na jeden czerwony (6szt teraz jestem bogatsza w doświadczenia i dałabym 10), dodałam ciut więcej boczku mniej kiełbasy, zamiast „wynalazków” sugerowanych przez przedmówców pół 12cm papryki chili, oliwę zamiast smalcu, łyżeczkę ziół prowansalskich „z torebki”, 2 łyżeczki oregano. Jak już wiedziałam ile tego mam (ok. 5l) dodałam 2 łyżeczki vegety , 1 rosołek drobiowy i zmielony pieprz z młynka. Następnym razem zastąpie vegete i rosołek :solą, utartą pietruszką, marchewką, selerem i porą.Dziękuję za przepis, kolejność idealna – dzięki temu mam lecho a nie zupkę z kabaczka :)

  • art pisze:

    bardzo dobre leczo, trzeba tylko pamiętać o soli i cukinię wypatroszyć z ziaren:)

  • ulalee pisze:

    Ja moją wciągnęłam wczoraj :D też nie obrałam ze skórki bo cukinie były małe ale gdyby były większe to na pewno bym obrała

  • marzena pisze:

    wlasnie zajadam leczko ktore wykonalam wg tego przepisu
    jest swietne

  • paula pisze:

    ja cukini nie obieram ze skórki, mieszam żółtą i zieloną odmiane co daje ciekawe doznania estetyczne;) i lubię też tą chrupkość:)

  • jan pisze:

    Wszystko zrobiłem jak w przepisie. Dodatkowo dodaje czosnek i zielsk tzn: koperek, nać pietruszki, nać selerka i lubczyk. Smacznego.

  • ulalee pisze:

    Mmm, leczo… robię tak samo, jedynie niekiedy zamiast kiełbaski daję serdelki, uprzednio podsmażone. Wszystkim smakuje :)

  • Emilia pisze:

    Pyszności ! Dodałam bazylię, oregano i czosnek, uwielbiam te przyprawy i jak napisała poprzedniczka, świetnie się komponują z makaronem jeśli sosik troszkę zgęstnieje. Dziękuję za przepis i kulinarną inspirację ! ;)

  • Kasia pisze:

    Bardzo pyszne leczo, warzywa faktycznie nie utworzyły papki, wszystko piękne, estetyczne i co najważniejsze baardzo dobre!

  • Justyna pisze:

    Super przepis, zajadalismy az sie nam uszy trzesly :)

  • Tynami pisze:

    Leczo wyszło przepyszne . Robiłam je pierwszy raz . Wszyscy domownicy byli zachwyceni, a mój synek wrecz sie domagał jeszcze na drugi dzien. Musze dodac , ze w kuchni to tylko zazwyczaj obieram , kroje warzywa i zmywam, to mój mąż jest w tym ekspertem.
    Troche improwizowałam i zrobiłam z kabaczka, oraz dodałam marchewke podsmazona na oleju

  • Danka pisze:

    Leczo właśnie dusi się….ja dodam do niego takie malutkie klopsiki ( kuleczki ) , to dla mięsożerców ….dzięki za przepis…dodaję stronkę do ulubionych….gotowanie u mnie nie wychodzi zbyt dobrze i chętnie będę korzystała z przepisów :)

  • Jagoda pisze:

    Pierwszy raz robię leczo, zgodnie z podanym przepisem i jest pycha:) Następnym razem skorzystam z podpowiedzi i dorzucę „swoje trzy grosze” ;)

  • carola pisze:

    Przepis świetny, właśnie jem to leczo. Pycha. Dodałam na początku troszkę wody i potem przecieru pomidorowego, bo pomidory dodałam świeże. Ogólnie jestem zachwycona

  • Anja pisze:

    S U P E R !!! Przy czym ja dodałam zioła prowansalskie z doniczek i bazylia była na końcu, bo podobno w taki sposób się jej używa. Ale to szczegół, cały przepis jest świetny, co skłania mnie do dogłębniejszego przyjrzenia się tej stronie ;) Pozdrawiam.

  • Sodzia pisze:

    Moje leczo właśnie się dusi:) korzystałam z przepisu ale oczywiscie nie obyło się bez niewielkich zmian:).Miedzy innymi dodałam pieczarki uwielbiam je:),poza tym troche wody i koncentratu(oczywiscie swiezy pomidorek tez sie znalazł w garnku), liść laurowy również miał swoje „5 minut”. Przede wszytskim musze powiedzieć, że pierwszy raz robi leczo a co więcej nigdy go nie jadłam…Mam nadzieje ze tak powinno wygladac jak to moje na palniku. Dziękuje ze przepis:)

    • Tomek Lach pisze:

      Sodzia dzięki za komentarz! A szczypta własnej inwencji jest w kuchni wręcz wskazana, więc pieczarki i inne dodatki na pewno dobrze zrobiły Twojemu leczo :-)

  • izia zakalec pisze:

    fajno

  • Ania pisze:

    Zajadaliśmy, aż nam się uszy trzęsły :)

  • Kuba pisze:

    jeśli chodzi o pikantną przyprawę to polecam mix chili birds eye, sambal przy tym to zwietrzały pieprz

  • marta pisze:

    wlasnie gotuje leczo. z tym tylko ze dodalam ogorki kiszone i kostke knorr grzybowa. odkladam 2 lyzki leczo w drugi garnek dodaje mieso mielone i dorabiam maka i mam sos do spagetti.

    • Tomek Lach pisze:

      Marta kostka rosołowa i zaprawianie sosu mąką to nie są najlepsze pomysły :) potrawy dużo tracą w ten sposób. Oczywiście ja nie jestem święty i jak mi sie spieszy i nie mam dobrych składników to raz na ruski rok używam sztucznych ulepszaczy ;)

  • karola pisze:

    Czy cukinia ma byc ze skórka czy bez??

  • Mirek pisze:

    Witam przepis super lecz ja go troche zmieniłem mianowicie podzieliłem wszystko przez pół najpierw smarze wedline bo po cebuli sie nie usmarzy ( cebula się spali) dodałem pół łyżeczki sambal oelek taka ostra pasta chilii dostępna w każdym markecie bo w sklepiku osiedlowym zapomnij, trochę wody oraz sól do smaku i tym sposobem stało sie danie bardziej pikantne.
    Jeśli lubisz na polecam !!!

    • Tomek Lach pisze:

      Mirek dzięki za komentarz. Ja dla zachowania węgierskości dania dodałbym ostrej papryki po prostu, ale pomysł z sambal bardzo oryginalny :)

  • Kristof pisze:

    Zwracam uwagę na tzw. szczegóły w przepisach.Ten przepis plus pieczarki jest świetny. Dodam od siebie zamiast smalcu czy oleju dobrej jakości oliwa z oliwek jest zdrowsza a pomidory i paprykę obieram ze skórki/patentem:) Smacznego.

  • Betsy pisze:

    Super blog! Dodaję do ulubionych bo będę tu częstym gościem :)

  • pataflazy pisze:

    leczo rządzi:) ja dodaje jeszcze pieczarki – pasują idealnie i mogą być tez w zasadzie zamiast kiełbasy jeśli ktoś nie je mięsa:)

  • Ilość komentarzy: 214 - dołącz do dyskusji!

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Blog wykorzystuje smaczniutkie pliki cookies. Informacje o ich wykorzystaniu na tej stronie znajdziesz w polityce prywatności. Możesz włączyć/wyłączyć obsługę cookies w swojej przeglądarce. Blog wykorzystuje cookies. Można je wyłączyć w przeglądarce.