oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Sosy świetnie podkreślają smak i aromat grillowanych potraw. Najbardziej znanym i lubianym sosem wśród miłośników dań z rusztu jest sos barbecue. Stanowi doskonałe uzupełnienie potraw z wieprzowiny, wołowiny czy kurczaka. Przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy niż jego sklepowy odpowiednik. Zobacz jak przygotować własny sos BBQ.

Sos barbecue łączy w sobie różne smaki – kwaśne, słodkie i pikantne. I tak naprawdę ilu kucharzy tyle wersji sosu. Składniki mogą ulegać różnym modyfikacjom. Do przygotowania sosu wykorzystałam podstawowe składniki, które wzbogaciłam przyprawami takimi jak – cynamon, imbir, chili oraz gałka muszkatołowa.

Składniki

  • 500 g pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 60 g cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
  • po 1/4 łyżeczki przypraw (tartej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu, suszonego imbiru i chili w proszku)

Sos barbecue

Jak przygotować domowy sos BBQ?

  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i zmiksuj przy pomocy blendera.

  2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę, smaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.

  3. Do garnka dodaj pomidory, sos sojowy oraz ocet winny.

  4. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż sos odparuje o połowę. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 20 minut.

  5. Sos przypraw i gotuj 5-10 minut. Sos stanie się gęsty i bardzo aromatyczny.

Sos barbecue