oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Śniadanie wcale nie musi być nudne. Dziś propozycja przepisu na pyszne smarowidło do pieczywa, czyli pastę z zielonego groszku. Rozpocznij dzień kolorowymi kanapkami.

Pastę wzbogaciłam listkami świeżej mięty, prażonymi pestkami słonecznika, sokiem i skórką z cytryny. Taką pastę możesz przygotować przez cały rok – w sezonie sięgnij po świeży groszek, natomiast zimową porą wykorzystaj paczkę mrożonych warzyw.

Składniki

  • 400 g zielonego groszku
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki listków świeżej mięty
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Pasta z zielonego groszku

Przygotowanie

  1. Zagotuj osoloną wodę w garnku, wrzuć groszek i gotuj do miękkości. Dokładnie odcedź i przelej  zimną wodą – dzięki temu groszek zachowa piękny, zielony kolor. Przełóż do pojemnika blendera.

  2. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni i dorzuć do groszku. Dodaj listki mięty, ząbek czosnku, sok i skórkę z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.

  3. Wszystko zmiksuj, aż do rozdrobnienia składników.

  4. Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek. Ponownie miksuj, aż składniki się połączą. Konsystencja pasty powinna być jednorodna.

  5. Pastę podawaj udekorowaną listami mięty, oprószoną świeżo mielonym pieprzem.

Pasta z zielonego groszku