Czerwona soczewica to warzywo strączkowe, które z powodzeniem wykorzystuję do wielu dań. Możesz przygotować z niej pożywną i zdrową zupę, pastę do pieczywa czy pyszną sałatkę. Soczewica wzbogacona odpowiednimi dodatkami sprawdzi się także jako farsz do pierogów.

Soczewica ma wiele zdrowotnych zalet. Jest bogata w żelazo, cynk i wapń. Obfituje w wysoką zawartość białka. Posiłek na bazie soczewicy jest więc równie wartościowy jak ten z mięsa.

Czas przygotowania:

ok. 60 minut

Składniki

Farsz:

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mniejsza marchewka
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Pierogi z soczewicą

Przygotowanie

  1. Soczewicę opłucz po bieżącą wodą. Następnie wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 10 minut. Po tym czasie odcedź soczewicę na sitku i zostaw do ostygnięcia.

  2. Cebulę drobno posiekaj i zrumień na rozgrzanym oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek i oczyszczoną, startą na większych oczkach marchewkę

  3. Ugotowaną soczewicę połącz z warzywami na patelni i podsmaż jeszcze 5 minut. Farsz dopraw do smaku, tak by był lekko pikantny (solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku).

  4. W misce umieść przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.

  5. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

  6. Na środku każdego z nich umieść farsz. Pierogi złóż na pół, dokładnie zlep brzegi i dociśnij za pomocą widelca.

  7. Skrawki ciasta zagnieć i ponownie rozwałkuj. Czynność powtarzaj do wykorzystania całego ciasta.

  8. W garnku zagotuj wodę i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu  przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

  9. Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerz.

Pierogi z soczewicą