Od kiedy truskawki pojawiły się w sklepach i na bazarach chętnie sięgam po różne przepisy z ich wykorzystaniem. Dzisiaj pierwsza propozycja w tym sezonie – pierogi wypełnione po brzegi pysznym truskawkowym nadzieniem.

Miękkie, elastyczne ciasto, a do tego spora porcja owoców – spróbujesz raz, a na pewno będziesz do nich wracać. Przygotowując pierogi korzystałam ze sprawdzonego przepisu na ciasto z dodatkiem jajka. Na blogu znajdziesz wpis, gdzie zebrałam najlepsze przepisy na ciasto pierogowe. Warto wypróbować różne przepisy i pozostać przy tym, który najbardziej nam odpowiada.

Pierogi z truskawkami

Składniki

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • ok. 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany

Pierogi z truskawkami

Przygotowanie

  1. Truskawki oczyść z szypułek, dokładnie opłucz i pozostaw do osuszenia.

  2. Osuszone truskawki przekrój na pół, mniejsze sztuki pozostaw w całości. Owoce posyp łyżką cukru (drugą łyżkę cukru dodaj do jogurtu lub śmietany).

  3. W misce umieść przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.

  4. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

  5. Na środku każdego umieść truskawki, pierogi złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.

  6. W garnku zagotuj wodę i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

  7. Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej. Przełóż na talerz . Podawaj z posłodzoną śmietaną lub jogurtem.

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami możesz podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja zajadam je posypane cukrem i polane śmietaną.