oceny: 3, śr. ocena: 5
5

Pierogów ze szpinakiem próbowałam niejednokrotnie w różnych restauracjach serwujących pierogi. Zazwyczaj pierogi te miały bardzo dobry farsz. Tym razem postawiłam na domową wersję takich pierożków.

Sam szpinak może być dość mdły w smaku, dlatego nadzienie pierogów trzeba dobrze doprawić. Farsz wzbogaciłam serem ricotta oraz sporą ilością czosnku. Pierogi ze szpinakiem możesz podawać na wiele sposobów – odsmażone na patelni, okraszone cebulką lub polane roztopionym masłem z czosnkiem i natką pietruszki.

Pierogi ze szpinakiem

Składniki

Z podanych proporcji wychodzi około 40-50 pierogów.

Farsz:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200 g ricotty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Ciasto pierogowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Czosnek rozgnieć za pomocą praski i dorzuć na patelnię.

  2. Do cebuli i czosnku dodaj szpinak i duś na mniejszym ogniu. Podgrzewaj wszystko na patelni, aż do odparowania wody.

  3. Patelnię zdejmij z ognia przestudź, wymieszaj z serem ricotta i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

  4. Teraz możesz przejść do przygotowania ciasta pierogowego. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, masło, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, tak aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak aby było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, elastyczne, aby dało się łatwo rozwałkować.

  5. Ciasto podziel na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki.

  6. Na każdym z nich umieść po łyżce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.

  7. Pierogi wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj jeszcze około 3 minut po wypłynięciu pierogów na powierzchnię. Po ugotowaniu wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej.

Pierogi ze szpinakiem